Šeici pozajmili kultni Maradonin dres za izložbu u Kataru

Šeik Al Majas bin Hamad bin Kalif Al Tani, šef katarskih muzeja i važna ličnost u vladajućoj porodici, rekao je da je "srećan" što je dobio slavni dres na zajam kao dio izložbe posvećene istoriji fudbala i Mundijala

2001 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dres koji je Dijego Maradona nosio protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. biće izložen u Kataru tokom Svjetskog prvenstva, šest mjeseci nakon što je na aukciji prodat za 9,3 miliona dolara.

Dres, koji je 4. maja kupio anonimni kupac za rekordnu sumu na aukciji koju je organizovala aukcijska kuća Sotbi, pozajmljen je Muzeju sporta Katara, gdje će biti izložen od nedjelje do 1. aprila.

Šeik Al Majas bin Hamad bin Kalif Al Tani, šef katarskih muzeja i važna ličnost u vladajućoj porodici, rekao je da je "srećan" što je dobio slavni dres na zajam kao dio izložbe posvećene istoriji fudbala i Mundijala.

Tokom legendarnog četvrtfinala protiv Engleske na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju, Maradona, koji je preminuo u novembru 2020. u 60. godini, postigao je dva gola.

Prvi je dao “Božjom rukom”, a kod drugog je nanizao pet igrača Engleske i golmana Šiltona da bi postigao “Gol vijeka”, u izboru Fife 2002. godine.

Maradona je zamijenio dres sa Stivom Hodžom, koji ga je prvo pozajmo muzeju u Mančesteru, a a zatim stavio na aukciju.

Maradonin dres biće izložen pored lopte iz prvog finala Svjetskog prvenstva 1930. godine, prvih pisanih fudbalskih pravila, Peleove kopačke...

„Mnogi eksponati u Muzeju sporta su simboli ljudske strasti. Ovi objekti sada imaju život u globalnoj kulturi – inspirišući emocije, evocirajući uspomene”, rekao je šeik Al Majas.

Bonus video: