Fudbalska tragedija u Malangi, druga najveća u istoriji

Indonezija tuguje, brojne lige će današnje utakice početi minutom ćutanja

7903 pregleda 0 komentar(a)
Navijači su iznosili teško povrijeđene sa stadiona u Malangi, Foto: REUTERS
Navijači su iznosili teško povrijeđene sa stadiona u Malangi, Foto: REUTERS

Najmanje 174 osobe su poginule, a 180 ih je povrijeđeno u stampedu i neredima na fudbalskoj utakmici u Indoneziji, rekli su zvaničnici nakon užasa na stadionu Areme u Indoneziji - najveće za 58 godina u fudablskoj istoriji.

Kada su frustrirani navijači poraženog domaćeg tima upali na teren u Malangu u pokrajini Istočna Java, kasno sinoć, policajci su ispalili suzavac u pokušaju da iskontrolišu situaciju, što je izazvalo stampedo i brojne slučajeve gušenja, rekao je šef policije Istočne Jave, Niko Afinta.

Isti slučaj, desio se i na Nacionalnom stadionu u Limi 1964. godine, policija je upotrijebila suzavac da spriječi nemire i sukobe tokom utakmice olimpijskih selekcija Perua i Argentine. Epilog, u stampedu i od gušenja poginulo je 318 ljudi, 500 je zadobilo povrede

"Postalo je anarhično. Počeli su napadati policajce, oštetili su automobile", rekao je Niko, dodajući da je do gužve došlo kada su navijači pobjegli prema izlaznim vratima.

Pouzdano se zna da je stradao petogodinji dječak, jedan policajac...

Video snimci lokalnih kanala prikazuje navijače kako ulaze na teren nakon što je Arema izgubilo 3:2 od Persebaja sinoć oko 23 sata.

Na slikama se vide ljudi za koje se činilo da su izgubili svijest kako ih nose drugi navijači.

Šef jedne od bolnica u tom području koje liječe pacijente rekao je za Metro TV da su neke od žrtava zadobile povrede mozga...

Stadion u Malangu je kapaciteta 38 hiljada, na tribinama je bilo 42.000

Bonus video: