Kako je došlo do tragedije na stadionu: Fatalne greške policije, zaključan stadion i mentalitet

Nakon invazije navijača na teren, policija je upotrijebila veliku količinu suzavca da bi smirila gužvu, a prvi izvještaji govore da je takva akcija izazvala i tragediju

7063 pregleda 0 komentar(a)
Stadion u Malangu nakon tragedije, Foto: Reuters
Stadion u Malangu nakon tragedije, Foto: Reuters

Vlasti Indonezije suspendovale su deset policajaca, a desetine čuvara reda su na saslušanju u istrazi o tragediji koja se dogodila u subotu na stadionu u Malangu, u kojoj je nastradalo 125 ljudi.

Ahmad Nizar bio je na tribinama i svjedočio prvo haosu, pa paklu koji je uslijedio.

Nakon invazije navijača na teren, policija je upotrijebila veliku količinu suzavca da bi smirila gužvu, a prvi izvještaji govore da je takva akcija izazvala i tragediju.

Nizar je preživio, ali traume su ostale...

“Oči su mi bile pune suza, nisam mogao da gutam, da dišem. Pored mene je bila žena koja se borila da uhvati dah, nisam imao snage da joj pomognem, ne znam da li je preživjela”, ispričao je Nizar.

Veliku odgovornost snose i organizatori meča, tvrde indonežanski mediji, jer je na stadionu kapaciteta 68 hiljada mjesta bilo makar pet hiljada više gledalaca, a kapije na ulazima su bile zaključane, kako bi se spriječio ulazak još ljudi.

Na kraju, oni koji su bili na stadionu nisu mogli da ga napuste, kada je nastao haos...

“Bilo je mnogo fatalnih grešaka. Prvo – policija je bacala suzavac na tribine, umjesto da se fokusira na incidente na terenu. Nisu svi navijači željeli da uđu na teren. Većina ih je ostala na tribinama, ali nisu mogli da pobjegnu, jer su bili zaključani. Počela je panika, suzavac je izazvao reakciju i to je dovelo do tragedije”, kazao je novinar Jusuf Kurnavian.

Fudbalski huliganizam i nasilje nisu novost u Indoneziji – od 1995. godine 86 ljudi umrlo u nasilju vezanom za fudbal, ali je tragedija u Malangu šokirala je naciju.

Traži se reakcija države, u centru pažnje je policija, ali prava slika je komplikovanija.

“Naš mentalitet, mentalitet cijele nacije mora da se promijeni. Ova tragedija je ogledalo, portret Indonezije”, rekao je Kurnavian.

U tragediji u Malangu nastradalo je 125 ljudi, a broj preminulih može da bude i veći, jer je preko 400 osoba zadržano u bolnici na liječenju.

Bonus video: