Bio je idol nacije i mađioničar: Iranske vlasti optužile slavnog fudbalera da je režirao nerede

Ali Karimi, pod nadimkom "Mađioničar", treći je najuspješniji igrač i peti strijelac iranske reprezentacije. Izabran je za azijskog igrača godine 2004, a proveo je dvije sezone igrajući za Bajern, između 2005. i 2007.godine

4007 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iranske vlasti optužile su najboljeg azijskog fudbalera iz 2004. godine Alija Karimija (43) zbog podsticanja demonstracija izazvanih nakon smrti Mahse Amini, javljaju lokalni mediji.

"Alija Karimija, jednog od glavnih vođa nedavnih nereda u zemlji, sudska vlast goni jer je kao neprijatelj države podsticao na proteste", objavila je u utorak novinska agencija Mer.

Iran je bio poprište demonstracija otkako je 22-godišnja Iranka umrla 16. septembra, nakon što ju je u Teheranu uhapsila policija koja ju je optužila da je prekršila kodeks oblačenja Islamske Republike za žene, posebno nošenje vela.

Desetine ljudi, uglavnom demonstranata, ali i pripadnika snaga sigurnosti, ubijeni su tokom skupova koje su vlasti opisale kao "nerede", dok su stotine uhapšene.

Bivši iranski fudbaler i bivši vezista Bajerna već nekoliko mjeseci živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nakon smrti Mahse Amini, on je putem društvenih mreža podržao pokret i osudio smrt mlade žene.

U srijedu su ga ultrakonzervativne novine Kajhan optužile da je "režirao nemire" i "dolivao ulje na vatru" te tako doveo do "ubistva mnogih mladih ljudi" u zemlji.

Ali Karimi, pod nadimkom "Mađioničar", treći je najuspješniji igrač i peti strijelac iranske reprezentacije. Izabran je za azijskog igrača godine 2004, a proveo je dvije sezone igrajući za Bajern, između 2005. i 2007.godine.

Nekoliko poznatih iranskih sportista i glumaca otvoreno je podržalo pokret, tražeći od vlasti da poslušaju zahtjeve stanovništva.

Bonus video: