Argentina: Jedna osoba preminula u neredima navijača

Prema lokalnim medijima, nekoliko destina gledalaca je odvezeno u bolnicu zbog djelovanja suzavca. Gumenim metkom pogođen je i snimatelj sportskog kanala, a jedna je osoba preminula od zastoja srca

5468 pregleda 0 komentar(a)
Neredi u Buenos Ajresu, Foto: Reuters
Neredi u Buenos Ajresu, Foto: Reuters

Jedna je osoba preminula u nasilnim sukobima navijača u La Plati tokom utakmice argentinskog prvenstva između Gimnazija La Plate i Boke juniors koja je prekinuta.

Utakmica je prekinuta u devetom minutu zbog velikih nereda ispred stadiona. Policija je gumenim mecima i suzavcem rastjerala navijače koji su pokušali da uđu na već pun stadion.

Ispred stadiona je bilo oko 10.000 navijača, većina bez ulaznica. Policija je u jednom trenutku bacila suzavac koji se proširio i po tribinama, pa je dio navijača utrčao na teren kako bi došli do vazduha, zbog čega je utakmica prekinuta.

"Vazduh je bio pun suzavca i nije se moglo normalno disati. Situacija je izmakla kontroli i više nije bilo garancije sigurnosti", rekao je sudija susreta Ernan Mastranđelo.

Prema lokalnim medijima, nekoliko destina gledalaca je odvezeno u bolnicu zbog djelovanja suzavca. Gumenim metkom pogođen je i snimatelj sportskog kanala, a jedna je osoba preminula od zastoja srca.

"Mogu potvrditi da je 57-godišnji muškarac umro od zastoja srca", rekao je Serhio Berni, ministar sigurnosti pokrajine Buenos Ajres.

Četiri kola prije kraja prvenstva Gimnazija je na šestom mjestu argentinskog prvenstva sa 37 bodova, Boka je druga sa 42 boda, a na vrhu je Atletiko Tukuman sa 44 boda.

Bonus video: