Leo Mesi, zbogom u Kataru: Posljednji ples jednog od najvećih

Svjetsko prvenstvo u Kataru definitivno će biti posljednje veliko takmičenje za Lionela Mesija - može li da se oprosti sa “zlatnom boginjom”?

11949 pregleda 9 komentar(a)
Leo Mesi, Foto: Shutterstock
Leo Mesi, Foto: Shutterstock

Svjetsko prvenstvo u Kataru koje počinje narednog mjeseca biće posljednje u karijeri za jednog od najboljih fudbalera svih vremena - sedmostrukog dobitnika Zlatne lopte Lionela Mesija.

Kada je prije četiri godine, na ivici suza, tužan sjedio na travi “Kazanj arene” u Kazanju, dok su nadolazeći Kilijan Mbape i ostali francuski asovi slavili veliku pobjedu u osmini finala SP u Rusiji, mislilo se da je tada 31-godišnji majstor iz Rosarija završio mundijalsku misiju.

U njegovoj Argentini nikada nije uživao status “božanstva” kakvo je imao (i dalje ima) Dijego Armando Maradona. Ponajviše zbog toga što je Pibe 1986. na Svjetskom prvenstvu u Meksiku maltene sam odveo Argentinu do trona.

Mesi je igrao na četiri svjetska prvenstva i nije mu se posrećilo da uradi nešto slično - najbliži je bio 2014. u Brazilu, kada je “gaučose” odveo do finala, imao je šanse i da riješi finalnu utakmicu i od sebe definitivno napravi mit, ali su se ispriječili Njemci (1:0 u produžetku).

Mesijevo vrijeme prolazi, i ne samo njegovo, biologija je neumoljiva, neki mlađi momci, poput Erlinga Halanda (doduše, neće ga biti na SP-u), Mbapea takođe, sve više su u trendu, ali sada već 35-godišnji fudbaler Pari Sen Žermena još nije rekao posljednju riječ. Ostalo mu je, i sam priznaje, još samo jedno Svjetsko prvenstvo, koje će se od 20. novembra do 18. decembra održati u Kataru.

”Labudov ples” velemajstora, da li sa istorijskim krajem?

- Definitivno, ovo će biti moje posljednje Svjetsko prvenstvo - otkrio je Mesi u intervjuu za ESPN.

Ljeta 2021. skinuo je bar malo tereta sa svojih leđa, koji su mu odavno natovarili u domovini - vodio je “gaučose” do pehara šampiona Južne Amerike (Kopa Amerika), osvojivši prvi veliki trofej sa reprezentacijom.

Radovao se, doduše, još kao 21-godišnjak, 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu, Argentinci su sa njim u timu osvojili zlato, ali to je trofej koji se u zemlji “gaučosa” nikada nije dovoljno cijenjen - ni približno kao Svjetsko prvenstvo ili barem Kopa Amerika.

- Odbrojavam dane do Svjetskog prvenstva. U isto vrijeme, pomalo sam i nervozan. Živci, anksioznost... Često mislim o tome šta bi moglo da se dogodi, kakav će biti epilog... - nastavlja Mesi.

Za reprezentaciju Argentine debitovao je još 2005. Za 17 godina upisao je 164 nastupa i postigao 90 golova - najviše u istoriji, a nastupom na petom Mundijalu izjednačiće se sa sadašnjim rekorderima, Maradonom i Havijerom Maskeranom.

- Na takmičenju kao što je Svjetsko prvenstvo sve može da se dogodi. Svi mečevi su teški. I mi tražimo svoju šansu - dodao je Mesi.

Na svom prvom Mundijalu, 2006. u Njemačkoj, postigao je i prvi gol na SP-u, protiv Srbije i Crne Gore, ali mu tadašnji selektor Hose Pekerman nije previše vjerovao - barem ne u odlučujućim mečevima. Tako u oproštajnom, duelu četvrtfinala protiv domaćina Njemačke, koji su “gaučosi” izgubili na penale, nije odigrao niti jedan minut.

Četiri godina kasnije, 2010. u Južnoj Africi, stigao je kao svjetski superstar. Došao je, međutim, i “potrošen” nakon naporne klupske sezone, djelovao je i pomalo umorno, iako je bio među najboljim Argentincima koje je sa klupe predvodio Maradona. Njemci su ponovo bili prejaki - i ponovo u četvrtfinalu, ovoga puta dosta ubjedljivije (4:0).

Stigla je 2014. i SP u Brazilu, a Mesi je bio na vrhuncu, u najboljim godinama (27). Selektor Alehandro Sabelja spremio je nešto defanzivniju i čvršću Argentinu, što je odgovaralo Mesiju, koji je dao četiri gola u grupnoj fazi, bio jedan od najboljih i u nokaut mečevima. Lansirao je nacionalni tim pravo u finale. Ponovo su bili kobni Njemci - Mesijeva “crna beštija”.

Konačno, 2018. u Rusiji, Mesi je već zašao u četvrtu deceniju, a nije ni to bio toliki problem koliko igra Argentine. Ekipa je djelovala skroz raštimovano, za selektora Horhea Sampaolija se pričalo da je smijenjen još tokom Mundijala, iako je formalno nastavio da vodi tim koji je jedva prošao grupu, da bi se u osmini finala u čuvenom meču u Kazanju ispriječili budući svjetski prvaci Francuzi (4:3).

Mesi sada ima 35 godina, ali za razliku od prethodnog Svjetskog prvenstva, Argentina uoči Katara djeluje kompaktnije, jače...

- U dobrom smo momentu, ali nismo među favorititma, iako je Argentina zbog istorije uvijek među kandidatima za najviši plasman. Mislim da ima nekoliko reprezentacija koje su ispred nas. Na Mundijalu, međutim, favoriti ne pobjeđuju uvijek - kazao je Mesi.

Selekcija koju vodi Lionel Skaloni je svrstana u grupu C u kojoj su još Saudijska Arabija, Meksiko i Poljska. Pravi “vatromet” mogao bi da uslijedi od osmine finale, gdje se Argentinci ukrštaju sa grupom D u kojoj su, baš kao na prošlom Mundijalu, Francuska, Danska i Australija, uz Tunis.

90 golova postigao je Lionel Mesi za reprezentaciju Argentine na 163 nastupa. Odavno je prestigao Gabrijela Batistutu, koji je drugi na list sa 52 gola, treći je Serhio Aguero sa 42, treći Ernan Krespo sa 35, četvrti Dijego Maradona sa 34...

4 nastupa na svjetskim prvenstvima ima Lionel Mesi - nastupao je 2006. u Njemačkoj, 2010. u Južnoj Africi, 2014. u Brazilu u 2018. u Rusiji. Peto učešće na SP znači i da će se izjednačiti sa argentinskim rekorderima - Maradonom i Havijerom Maskeranom

Bonus video: