Sudar velikana na „San Siru”: Milan želi da zaboravi London, Juve da krene ka vrhu

Derbi devetog kola Serije A u Gradu mode - Milan od 18 časova dočekuje Juventus i želi reakciju nakon debakla od Čelsija u Ligi šampiona. Inter (15 sati) gostuje Sasuolu

4901 pregleda 2 komentar(a)
Rabio, Lokateli i Sandro u duelu sa Diasom, Foto: AC Milan
Rabio, Lokateli i Sandro u duelu sa Diasom, Foto: AC Milan

Borusija - Bajern, Arsenal - Liverpul, debi Horhea Sampaolija po povratku u Sevilju - sve to je za vikend u najjačih pet evropskih liga u sjenci okršaja Milana i Juventusa u derbiju Serije A.

”Rosoneri”, koji brane titulu u Italiji, na minus tri su od tandema Napoli - Atalanta na vrhu, Juve već kasni sedam bodova i gledajući tabelu u današnjem duelu (18) definitivno viđe rizikuje “stara dama”. Velikani su u srijedu igrali u Ligi šampiona koja je učinila da u derbi uđu u drugačijem raspoloženju.

Milan je odigrao najslabiji meč u sezoni, jedan od slabijih u posljednje dvije godine - nadigran je i glatko poražen od Čelsija. Bilo je 3:0, objektivno je rezultat mogao da bude i ubjedljiviji...

- Sve ono što nismo uradili dobro u Londonu, sada mora da bude na mnogo većem nivou. Juve je moćan tim, mora da postoji ravnoteža u našoj igri. Protiv Čelsija je nije bilo - rekao je trener Milana Stefano Pioli i dodao:

- Čelsi je zasluženo slavio, ali smo mi mnogo doprinijeli dominaciji protivnika. Loše smo trčali, nismo pokazivali želju da igramo bez lopte, a onda smo nakon gola za 2:0 potpuno stali. Nismo ostavili dobar utisak i ja sam kao trener prvi odgovoran - istakao je Pioli.

U sastavi Milana bi trebalo da se vrati oporavljeni Teo Ernandes, a na Apeninima je jedna od glavnih tema novajlija “rosonera” Šarl de Ketelare koji se nije proslavio na startu sezone.

- Radi dobro i vratiće mu se na terenu. Očigledno je da posjeduje veliki potencijal, ali za sve treba vremena. Sjećam se kakve je kritike trpio Rafael Leaa prije tri godine, pa Sandro Tonali prije dvije... Tada su svi dovodili u pitanje njihove kvalitete. Šarlov napredak još nije završen - jasan je Pioli.

Milan nije gubio posljednja tri meča od Juventusa. U tom nizu je primio samo jedan gol i ima trijumf i dva remija.

- Juve i mi imamo dosta problema sa sastavom, ali očekujem veliku borbu. Stanje na tabeli? Još je rana faza sezone, svi timovi gube bodove, situacija se mijenja. Naravno, ovakvi mečevi uvijek nose posebnu težinu, ona se ne ogleda samo u tri boda - kazao je Pioli.

A Juve se Seriji A okrenuo nakon pobjede nad Makabijem iz Haife u Ligi šampiona (3:1). Bio je to prvi trijumf za tim Maksa Alegrija koji i dalje kasni sa Pari Sen Žermenom i Benfikom, od kojih ima četiri boda manje.

”Stara dama” je ove sezone odigrala pet utakmica u gostima, ima tri poraza i remi računajući i prvenstvo i Evropu.

- Fali nam reakcija na strani. Protiv Milana na “San Siru” je momenat da se to okrene, ali samo pod uslovom ako budemo skoncentrisani svih 90 minuta - rekao je Alegri, čiji tim u derbi ulazi nakon dva uzastopna trijumfa:

- Dueli sa Bolonjom i Makabijem su pokazali dosta dobrih stvari, ali i nije bilo sve idealno. Protiv Makabija smo u posljednjih 15 minuta mogli da prokockamo sve, jer smo neobjašnjivo prestali da igramo - zaključio je Alegri.

Danas će na teren i Inter, koji gostuje Sasuolu od 15 sati. Problemi “nerazura” oko sastava su ogromni. I dalje nema Marcela Brozovića i Romelua Lukakua, protiv Barselone se povrijedio i Hoakin Korea, a rovit je Lautaro Martines...

Bonus video: