Ruski pasoši dvojici Brazilaca: Jačanje reprezentacije pod suspenzijom

Prema pravilima FIFA, da bi stranac mogao da zaigra za nacionalni tim zemlje u kojoj nije rođen ili u kojoj nema "korijene", mora najmanje pet godina da bude stanovnik i da igra za klub te države

3877 pregleda 0 komentar(a)
Malkom, Foto: Shutterstock
Malkom, Foto: Shutterstock

Iako je ruski fudbal pod suspenzijom i ko zna do kada će biti u tom stanju, FS Rusije je krenuo u proceduru jačanja nacionalnog tima.

Državljanstvo Rusije uskoro će dobiti dvojica Brazilaca - Malkom i Klaudinjo.

Malkom je od 2019. u Zenitu, a imao je nastupe za mladu i olimpijsku selekciju Brazila, što nije smetnja da promijeni i fudbalsko držvljanstvo.

Slično je i sa Klaudinjom, koji je u klubu iz Sankt Peterburga od 2021.

Da bi, međutim, Malkom mogao da igra za Rusiju bez problema mora još najmanje dvije godine da provede u nekom ruskom klubu. Klaudinju je još teže - potrebne su mu još najmanje četiri.

Naime, prema pravilima FIFA, da bi stranac mogao da zaigra za nacionalni tim zemlje u kojoj nije rođen ili u kojoj nema "korijene", mora najmanje pet godina da bude stanovnik i da igra za klub te države.

Ali, postoji i drugo rješenje - da Fudbalska konfederacija Brazila pošalje odobrenje da na njih dvojicu više ne računa, što će se, kažu ruski mediji, i dogoditi.

I naravno, potrebno je dopuštenje FIFA.

Bonus video: