I najveća fudbalska legenda u nemilosti iranske vlasti: Aliju Daeiju oduzet pasoš

Bivši kapiten i najbolji strijelac u istoriji iranske reprezentacije je kajem prošlog mjeseca pozvao iransku vladu da “riješi probleme iranskog naroda umjesto da koristi represiju, nasilje i hapšenja”

6077 pregleda 0 komentar(a)
Ali Daei, Foto: Printscreen YouTube
Ali Daei, Foto: Printscreen YouTube

Iranske vlasti oduzele su pasoš fudbalskoj legendi Aliju Daeiju (53) nakon što ih je optužio za "policijsko nasilje" i "represiju nad demonstrantima" prilikom protesta zbog smrti Mahse Amini.

Iran je zahvaćen demonstracijama širom zemlje otkako je 16. septembra objavljena smrt 22-godišnje Mahse Amini, tri dana nakon što je uhapšenja u Teheranu zbog navodnog kršenja pravila odijevanja u zemlji.

Bivši kapiten i najbolji strijelac u istoriji iranske reprezentacije je kajem prošlog mjeseca pozvao iransku vladu da “riješi probleme iranskog naroda umjesto da koristi represiju, nasilje i hapšenja”.

"Oduzimanje Ali Daeijevog pasoša je zbog onoga što je napisao na Instagramu," javio je list Hamihan.

"Ono što se dogodilo Aliju je za žaljenje. Ali je cijeli svoj život dao kako bi podigao iransku zastavu, on voli svoju zemlju i njene ljude i uvijek govori istinu," istakao je njegov brat Mohamad.

Daei je bio jedan prvih iranskih igrača koji je nastupa u evropskim ligama, igrajući za njemačke klubove Arminiju, Bajern i Hertu.

U reprezentaciji je odigrao 149 susreta, dva manje od rekordera Džavada Nekunama, i postigao rekordnih 109 golova.

Više od njega za nacionalni tim postigao je samo Kristijano Ronaldo, koji je nedavno oborio Daeijev rekord.

U četvrtak su lokalni mediji javili i da se bivši vezista Bajerna Ali Karimi suočava s kaznenim progonom zbog podrške protestima. Vlasti su takođe zaplijenile pasoše i pjevača Homajouna Šadžarijana i njegove supruge, glumice Sahar Dolatšahi, kao i reditelja Mehrana Modirija, javila je u nedjelju novinska agencija ILNA.

Bonus video: