Crnogorci jure evropsko proljeće

Marko Vešović i Marko Janović žele sa Karabagom novu pobjedu protiv Olimpijakosa u Ligi Evrope, Marušićev Lacio favorit protiv Šturma. Crvena zvezda želi i u Budimpešti da pobijedi Ferencvaroš. Četvorica crnogorskih fudbalera u Ligi konferencija ciljaju nokaut fazu

4190 pregleda 1 komentar(a)
Marko Vešović (Karabag) na meču protiv Nanta, Foto: Reuters
Marko Vešović (Karabag) na meču protiv Nanta, Foto: Reuters

Nakon elitnog fudbala, danas će širom Starog kontinenta biti odigrano po 16 utakmica u Ligi Evrope i u Ligi konferencija, u dva termina. Na programu je četvrto kolo i već kreće “raspodjela” pozicija u nokaut fazi.

Sa najviše euforije evropske utakmice dočekaće beogradski rivali - Crvena zvezda u Ligi Evrope ide na noge mađarskom velikanu Ferencvarošu, kojeg je na stadionu “Rajko Mitić” dobila sa 4:1. Bila je to prva pobjeda “crveno-bijelih” u grupi H, ali kako bitna.

Tim trijumfom, uz senzacionalnu pobjedu Partizana u Kelnu u Ligi Evrope prošle sedmice, Srbija je na tablici Uefe toliko napredovala da ima ogromne šanse da naredne sezone ima prvaka u Ligi šampiona, dok će viceprvak igrati u kvalifiakcijama za plasman u evropsku elitu.

No, status treba da potvrdi, jer je prvak Mađarske lider u grupi H - a ekipa koju predvodi Rus Stranislav Čerčesov je prije poraza u Beogradu slavila nad Trabzonom kući (3:2), ali i Monakom u gostima (1:0).

”Ferencvaroš je dobar u tranziciji, brzi su naprijed. Moramo to da neutrališemo. Remi? Ne mogu prije utakmice da se zadovoljim neriješenim rezultatom. To nije u mom karakteru, ni u karakteru kluba, igrača. Idemo na pobjedu”, kaže trener Zvezde Miloš Milojević.

Ferencvaroš i Monako imaju po šest bodova, Trabzonspor i Zvezda po tri - očekuje se velika borba.

VEŠOVIĆ I JANKOVIĆ “NIŠANE” OLIMPIJAKOS

Oči crnogorskih fudbalskih zalubljenika biće uprte i prema Azerbejdžanu, jer Karabag dočekuje Olimpijakos i leti na krilima crnogorskih reprezentativaca - Marko Vešović je u tri utakmice u grupi G postigao dva gola, a Marko Janković jedan.

Vešović je bio strijelac u porazu protiv Frajburga, ali i u velikoj pobjedi u Pireju nad Olimpijakosom u prošlom kolu (3:0), kada je dao drugi gol. Janković je, s druge strane, pogodio protiv Nanta u trijumfu 3:0. Ti rezultati su Azerbejdžancima donijeli šest bodova u prva tri kola i odlični poziciju pred rasplet, a nova pobjeda značajno bi ih približila proljeću u Ligi Evrope.

Lacio Adama Marušića igra fantastično u Seriji A, a promjenljivo u Ligi Evrope - u prva tri kola ima pobjedu, remi i poraz. Grupa F je najujednačenija, jer sva četiri tima imaju po četiri boda - uz Lacio, to su Fejnord, Mitjiland i Šturm iz Graca.

Večerašnji dueli mogli bi da budu presudni - ekipa Maurisija Sarija je favorit protiv Šturma na “Olimpiku”, baš kao i Fejnord protiv Danaca na “De Kujpu”.

Pobjednik Lige konferencija, Roma, loše je ušla u viši rang - dva poraza i samo tri boda iz prva tri kola grupe C Lige Evrope stavili su tim Žozea Murinja u vrlo neugodnu situaciju pred današnje gostovanje Betisu u Sevilji. Španci su prošle sedmice slavili u Rimu, imaju svih devet bodova, a Roma se “bije” sa Ludogorecom, koji je drugi sa bodom više, a dočekuje Helsinki.

Lider Premijer lige Arsenal je odigrao dva susreta i slavio je u oba, a nakon odlaganja susreta “tobdžija” i PSV-a zbog smrti kraljice Elizabete, ekipa Mikela Artete dočekuje norveški Bode-Glimt u grupi A. Prošlog četvrtka Arsenal je bio ubjedljiv i slavio protiv Norvežana sa 3:0.

VUJAČIĆ: KELN ĆE BITI JAČI, ALI MOŽEMO UZ PUBLIKU

U Ligi konferencija, Partizan nakon istorijskog trijumfa u Kelnu treba da potvrdi prvo mjesto u grupi D, sa istim rivalom na svom stadionu.

Crnogorski štoper Igor Vujačić odigrao je sjajnih 90 minuta prošle sedmice na stadionu “jarčeva” u pobjedi kojom je njegov tim u finišu grupne faze ušao sa dobrim šansama da ode dalje.

”Ne mogu da garantujem, ali daćemo sve što je do nas da sačuvamo mrežu. Imaju dobre individualce po bokovima, koriste rane centaršuteve, opterete nas u defanzivi sa dvojicom napadača, dok se treći dodaje. Zato mora bolje da se uđe u blok što se tiče centaršuteva, da nam to olakša posao. I moramo da budemo oprezni 90 minuta, jer i Njemcima je prekid jedno od glavnih oružja. Moramo da iskoristimo pomoć navijača i za novi podvig. Atmosfera je sve bolja, nadam se da će publika prepoznati trenutak i podržati nas”, kaže Vujačić.

Keln pred utakmicu (18.45 h), ima bod manje od “crno-bijelih”.

Čak trojica crnogorskih internacionalaca u Balkaniju iz Suve Reke, senzaciji Lige konferencija, čekaju večerašnji okršaj sa Sivasporom na stadionu “Fadilj Vokri” u Prištini nakon istorijske pobjede nad istim timom u Turskoj prije sedam dana (4:3) - kapiten Edvin Kuč je, doduše, povrijeđen, dok oporavljeni Dejan Zarubica, nakon što je u prošlom kolu ušao u finišu, čeka svoju šansu. Golman Damir Ljuljanović je bio na klupi.

U grupi G svi imaju po četiri boda i gol-razliku nula - Balkani, Slavija, Sivaspor i Kluž.

Bonus video: