Od ukradenog automobila do velike ljubavi: Spaleti je zapalio Napulj, pod Vezuvom sanjaju velike snove

Napoli igra sjajno, ekipa je lider u Seriji A, dok je u Ligi šampiona obezbijedila nokaut fazu

23365 pregleda 2 komentar(a)
Spaleti na sinoćnjoj utakmici sa Ajaksom, Foto: Reuters
Spaleti na sinoćnjoj utakmici sa Ajaksom, Foto: Reuters

U maju ove godine, nakon što je Lućanu Spaletiju ukraden automobil Fiat Panda, navijači Napolija ostavili su transparent ispred stadiona na kojem je pisalo da će vratiti automobil, ukoliko Spaleti podnese ostavku i napusti klub.

Napoli je u finišu prošle sezone ispao iz borbe za Skudeto, a navijači za to okrivili Spaletija. Kao jedan od razloga za odlazak naveli su i činjenicu da Italijan nikada nije osvojio Skudeto...

Spaleti je na transperent tifoza odgovorio porukom da će prihvatiti ponudu da mu se automobil vrati, samo u slučaju da je CD sa muzikom neoštećen. Bilo je jasno da trener ne namjerava da ide, te da će ostati u klubu do isteka ugovora, koji važi do kraja ove sezone.

A nakon te poruke navijači Napolija sada mogu da vide da su pogriješili. Ekipa ove sezone igra sjajno, lider je u Seriji A, dok je u Ligi šampiona obezbijedila nokaut fazu, pobijedivši sinoć, u četvrtom kolu, Ajaks 4:2.

„U ovakvim utakmicama vas ponese atmosfera. U jednom trenutku sam osjetio vrtoglavicu“, rekao je nakon meča sa Ajaksom Spaleti.

Napoli je sinoć nakon 15 minuta imao dva gola prednosti. U nastavku je samo odradio posao i upisao četvrtu pobjedu.

„Srećan sam što radim sa ovakvom grupom igrača. Oni su zaslužni za plasman u osminu finala. Grad je ponosan na njih, stanovnici Napulja su nas gurali naprijed, motivisali nas“, blistao je Spaleti.

Lućano Spaleti
foto: Reuters

I Spaleti može da pokupi zasluge za rezultate Napolija. Kratki pasovi, brzi napadi, sa visokim presingom, posjed lopte karakteristike su ove ekipe, koja je u prelaznom roku pretrpjela velike promjene. U prelaznom roku su otišli Lorenco Insinje, Dris Mertens i Kalidu Kulibali, što je iznerviralo navijače. Vladala je bojazan da će ekipa biti slabija, da neće moći da ostvari zacrtane ciljeve, ali je početkom sezone postalo jasno da strah nije bio opravdan.

Spaleti i uprava su odradili odličan posao u prelaznom roku. Anguisa, koji je prethodnu sezonu igrao kao pozajmljen igrač Fulama, potpisao je ugovor i na terenu radi odličan posao, Kim je u defanzivi zamijenio Kulibalija, na pozajmicu su stigli Ndombele, Simeone i Raspadori, dok je apsolutna zvijezda tima Hviča Kvarachelija. Kvaradona je impresionirao sve, ne samo u klubu, već i u Evropi – na 13 mečeva u svim takmičenjima ima sedam golova i šest asistencija, navijači ga obožavaju, u njemu vide novog Maradonu... Da li će reprezentativac Gruzije uspjeti ono što je i Maradona, a to je osvajanje Skudeta za Napolitancima, biće poznato u maju kada se završi sezona. Trenutno mu dobro ide.

Svi ovi igrači odgovaraju igri koju forsira Spaleti i koju je forsirao tokom čitave svoje karijere koju je, uglavnom, proveo u Italiji. Jedan period radio je u Zenitu gdje je osvojio dvije titule i po jedan Kup i Superkup. Postoje glasine i da je bio kandidat da naslijedi Žozea Murinja u Čelsiju, dok je Portugalac u prvom mandatu bio na klupi „plavaca“ – razgovarao je sa tadašnjim gazdom kluba Romanom Abramovičem, ali nije dobro govorio engleski jezik, pa je odustao od ponude.

Ipak, mnogi se slažu da Spaleti nije uvijek tretiran sa poštovanjem, uprkos činjenici da je vodio velike italijanske klubove. Kao jedan od primjera poznavaoci fudbala na Apeninima uvijek ističu podatak da je Spaleti, u drugom mandatu u Romi, morao da pošalje u penziju legendu kluba Franćeska Totija. Nije dobro prošao ni u Interu. Na klupi „neroazura“ sjedio je od 2017. do 2019. godine, ekipu nakon sedam godina uveo u Ligu šampiona, ali je onda uprava odlučila da mu se zahvali i umjesto njega dovede Antonija Kontea.

Spaleti je nakon Intera mirno čekao novu priliku na svom imanju u Toskani. A nova prilika, pomalo neočekivano ukazala se na ljeto 2021. godine kada je Italijan dobio ponudu Napolija. Prihvatio je i naslijedio Đenara Gatuza.

Prošle sezone je jedno vrijeme bio u igri za titulu, a na kraju je ekipa završila na trećem mjestu, iza Milana i Intera i plasirala se u Ligu šampiona.

Spaleti je tokom karijere kritikovan zbog toga što nije osvojio titulu u najjačim evropskim ligama. Zamjerali su mu jer je Totija poslao u penziju, nisu bili zadovoljni kako je Inter u njegovo vrijeme funkcionisao, ali 63-godišnji stručnjak ove sezone može da umiri kritičare. Napoli je pod njegovim vođstvom napredovao, na svih 13 utakmica u Seriji A i Ligi šampiona je neporažen, a ono što je najbitnije – Napoli igra lijep, zabavan fudbal i jedan je od najopasnijih timova u Evropi.

Da li se niz može nastaviti? To samo Spaleti zna.

Bonus video: