Fifa zainteresovana za naknade povrijeđenim radnicima na stadionima u Kataru

Otkako je dobio organizaciju SP prije 12 godina, Katar se suočava sa oštrim kritikama u vezi sa uslovima migrantskih radnika zaposlenih na izgradnji objekata za takmičenje

3241 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) želi da pomogne radnicima u Kataru da dobiju naknadu za povrede pretrpljene tokom izgradnje objekata za predstojeće Svjetsko prvenstvo, rekao je danas jedan od zvaničnika svjetske kuće fudbala.

Evropski fudbalski savezi podržali su pozive za osnivanje fonda, otkako je Amnesti internešnal naveo da bi Fifa trebalo da doprinese sa 440 miliona dolara za naknadu štete, što je isti iznos koliko će platiti svim reprezentacijama koje će igrati na Mundijalu u Kataru.

Otkako je dobio organizaciju SP prije 12 godina, Katar se suočava sa oštrim kritikama u vezi sa uslovima migrantskih radnika zaposlenih na izgradnji objekata za takmičenje.

"Naknada je sigurno nešto za šta smo sigurni da želimo da napredujemo", rekao je zamjenik generalnog sekretara Fife Alister Bel u Strazburu na sjednici Savjeta Evrope o radničkim pravima u Kataru.

Predsjednica Fudbalskog saveza Norveške Liza Klavenes rekla je da bi glavni cilj Fife trebalo da bude da osigura isplatu naknade.

"To je neophodno i za istorijske potrebe i za povrede i smrti", rekla je ona i dodala da je nedostatak nezavisnih istraga neobjašnjivih smrtnih slučajeva radnika u Kataru "slon u prostoriji".

Nije precizirano da li bi novac trebalo da dođe od Fife, katarskih vlasti ili građevinskih firmi koji su zaposlili radnike, mnoge od njih iz Južne Azije i sa Filipina.

Katar je osnovao fond za pomoć radnicima, a od 2020. godine plaćeno je 164 miliona dolara kompenzacije za više od 36.000 radnika iz 17 zemalja, saopštio je u avgustu Hjuman rajts voč.

Katarske vlasti i organizatori Svjetskog prvenstva pohvaljeni su u Strazburu zbog donošenja reformi zakona o radu, uključujući i minimalnu zaradu.

Bonus video: