Neispunjeno obećanje: PSŽ je rekao Mbapeu da ima 500 miliona da isplati Mesija i Nejmara

Da bi Mbape ostao u klubu pokrenuti su svi resursi, u ubjeđivanju da ostane učestvovao je čak i predsjednik Francuske Emanuel Makron

9818 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Neispunjena obećanja razlog su čvrste odluke Kilijana Mbapea da napusti PSŽ u januaru, piše Marka.

Čelnici kluba nisu uradili ono što su kazali da hoće kada su obnovili ugovor sa Mbapeom, koji je postao najplaćeniji fudbaler na svijetu.

Prvo obećanje je bilo da će postati neprikosnoveni sportski lider projekta, a to je podrazumijevalo odlazak Nejmara.

Marka piše da je već u julu Mbape želio da nađe rješenje i ode, jer je Nejmar automatski aktivirao klauzulu u svom ugovoru i produžio saradnju sa PSŽ-om čak do 2027.

“Bio je to Nejmarov prkosan odgovor na namjeru saigrača i kluba da ga se otarase - ne samo da ne odlazim, nego produžavam još jednu godinu”, piše Marka.

To je bilo previše za Mbappea.

Da bi Mbape ostao u klubu pokrenuti su svi resursi, u ubjeđivanju da ostane učestvovao je čak i predsjednik Francuske Emanuel Makron.

“U obnovi Mbapeovog ugovora stajao je i ponos cijele zemlje”, navodi Marka.

Mbape je konsultovan u izboru Lusa Kamposa za sportskog direktora (sarađivali su u Monaku), čelnici kluba tražili od njega odobrenje da postave trenera Kristofa Galtijea, a prije svega, uvjeravali su ga da Nejmar, njegov veliki rival, neće ostati iako je samo godinu ranije produžio do 2026.

Uvjeravali su ga da i imaju 500 miliona eura da isplate i Nejmara i Lea Mesija u slučaju da Mbape bude insistirao da odu.

“Francuz nije istakao Mesija, ali jeste Nejmara, smatrajući da je njegov nedostatak profesionalizma štetan za tim”, piše Marka.

NeiPSŽ, međutim , nije mogao da se oslobodi Nejmara uprkos činjenici da ga je tokom ljeta nudio širom Evrope, uglavnom klubovima Premijer lige, ali njegov učinak i visoka plata (30 miliona eura neto) bili su prepreka.

Takođe, nisu mogli da održe obećanje da će “likvidirati” ugovor, jer su vidjeli da će to biti ogroman skandal i “ruganje” finansijskom fer-pleju.

Dalje, PSŽ nije uspio da dovede Orelijena Čuamenija, koga je želio Mbape, a koga je ugrabio Real Madrid.

Sve to je uticalo da Mbape ne vidi sebe u Parizu, sa Nejmarom u istoj svlačionici.

Bonus video: