Ronaldo i "demoni depresije": Bili smo ostavljeni sami sebi

"Da, i danas radim terapije”, kaže nekadašnji idol navijača Barselone, Intera, Reala...

6483 pregleda 6 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters

“Ronaldo - uspon, pad i iskupljenje“, naziv je dokumentarnog filma o životu jednog od najboljih fudbalera svih vremena, slavnog brazilskog napadača.

U filmu, između ostalog, nekada najbolji igrač svijeta priča o “demonima depresije”.

Razgovarajući sa Robertom Karlosom, brazilski šampion je otkrio da i danas ima problema sa mentalnim zdravljem.

"Da, i danas radim terapije”, kaže nekadašnji idol navijača Barselone, Intera, Reala...

“Prošlo je dviije i po godine i mnogo bolje razumijem šta sam ranije doživio. Dolazim iz generacije koja nije imala ni najmanju mogućnost da traži pomoć. Osvrnem se i vidim da smo bili izloženi veoma, veoma velikom psihičkom stresu, a bez ikakve pripreme i pomoći. Nikoga nije bilo brige za mentalno zdravlje igrača. Danas su mnogo spremniji, dobijaju neophodnu medicinsku njegu i da se suoče sa problemima. Igrači se više proučavaju: profili svakog od njih, kako reaguju, kako treba da reaguju... U moje vreme nije bilo ništa od ovoga. Zna se da fudbal može da bude izvor velikog stresa i da ima ogromnu težinu u životu igrača”.

U njegovim godinama bilo je nemoguće tražiti pomoć ili se suočiti sa njim.

“Realnost je da nismo ni znali da postoji ova vrsta problema. Ovu temu je naša generacija apsolutno ignorisala. Mnogi su, naravno, prošli kroz strašne trenutke, čak i depresiju, zbog nedostatka privatnosti, neslobode... Istina je da su problemi bili veoma evidentni, ali rješenja nisu bila dostupna”.

Bonus video: