Mančester siti i Haland zaustavljeni na "Enfildu", Salah je kralj Liverpula

Liverpul u velikom derbiju Premijer lige slavio 1:0

17643 pregleda 3 komentar(a)
Salah proslavlja gol, Foto: Reuters
Salah proslavlja gol, Foto: Reuters

Mančester siti je 21 utakmicu zaredom, računajući i prošlu sezonu, bio bez poraza u Premijer ligi, ove sezone je sijao strah sa Erlingom Halandom, ali su danas i "građani" i norveška gol-mašina zaustavljeni.

Liverpul je u derbiju 11. kola savladao aktuelnog šampiona 1:0 i nanio mu prvi poraz u Premijer ligi. Nakon ubjedljivog trijumfa u Ligi šampiona nad Rendžersom (7:1), "redsi" su savladali i velikog rivala, prekinuli niz od tri meča bez pobjede u Premijer ligi i najavili bolje dane. Liverpul je jedina ekipa koja je ove sezone savladala Mančester siti. I to dva puta. Tim Jirgena Klopa, koji je u finišu današnjeg meča isključen, slavio je i u Komjuniti šildu prije početka sezone u Premijer ligi.

A bolje dane je najavio i Mohamed Salah. Egipćanin je u srijedu protiv Rendžersa postigao najbrži het-trik u Ligi šampiona, a danas je bio strijelac jedinog pogotka. Siti je u 76. minutu imao prekid, nakon centaršuta Kevina de Brujena loptu je uhvatio golman Liverpula Alison i odmah u kontru lansirao Salaha. Fudbaler Liverpula se sjajno oslobodio Žoaa Kansela izašao sam ispred Edersona i postigao tek treći gol u Premijer ligi ove sezone.

Prštalo je danas na "Enfildu", Siti je čak i postigao gol u 53. minutu, ali je taj pogodak Fila Fodena poništen nakon što se arbitar Entoni Tejlor konsultovao sa VAR-sobom. Ranije je Erling Haland povukao za dres Fabinja i napravio faul u napadu.

Žota
Žotafoto: Reuters

Minut nakon poništenog pogotka Sitija, veliku šansu je imao Liverpul. Roberto Firimo je sjajno asistirao Salahu, koji je izašao sam ispred Edersona, ali je brazilski golman odlično reagovao. Potom je i Diogo Žota nakon dodavanja Salaha imao dobru priliku, ali je šutirao glavom preko gola.

A Erling Haland je tek drugu utakmicu ove sezone u Premijer ligi završio bez postignutog gola. Imao je Norvežanin šanse, a najbolju u prvom poluvremenu kada je nakon centaršuta De Brujnea šutirao glavom, ali je njegov udarac odbranio Alison. Norveški internacionalac je u prvom poluvremenu imao još dvije prilike, ali je bio neprecizan. Potom je u 64. minutu šutirao sa distance, a njegov udarac zaustavio Alison. A i odličan meč je odigrao Virdžil van Dajk, koji je čuvao Halanda.

Haland i Van Dajk
Haland i Van Dajkfoto: Reuters

U prvom poluvremenu Liverpul je najbolje šanse imao preko Žote, čiji udarac je odbranio Ederson, te preko Robertsona koji je šutirao preko gola.

U finišu meča je šansu dobio i Trent Aleksander-Arnold, koji se oporavio od povrede i koji je imao dobru priliku, ali je nije iskoristio. A da Darvin Nunjes nije bio sebičan u jednoj kontri, možda bi Salah postigao još jedan gol. Ovako će Klop u svlačionici sigurno kritikovati Urugvajca zbog zaista sebičnog postupka, kada u finišu meča nije htio da proslijedi loptu saigraču.

Siti ostaje na 23 boda, četiri manje od Arsenala. Liverpul je na 13, sa utakmicom manje.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: