Fifa vodi pregovore o osnivanju fonda za obeštećenje radnika migranata u Kataru

Svjetsko prvenstvo je na programu od 20. novembra do 18. decembra

2368 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) potvrdila je danas da je u toku dijalog o osnivanju fonda za radnike migrante koji su povrijeđeni prilikom gradnje infrastrukturnih objekata za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Portparol Fife Brajan Svonson obećao je "blagovremenu" odluku o ideji stvaranja fonda za obeštećenje, koju su pokrenule nevladine organizacije, podržane od sponzora i fudbalskih saveza.

"Održavamo kontinuirani pozitivan dijalog sa Međunarodnom organizacijom rada i Međunarodnom konfederacijom sindikata i svim relevantnim vlastima u Kataru o inicijativama koje će biti od koristi radnicima migrantima dugo poslije završetka Svjetskog prvenstva", rekao je Svonson.

Katar je pod pritiskom posljednjih godina sproveo reforme u oblasti tržišta rada, uključujući stvaranje fonda za radnike koji nisu primili plate.

Predsjednik Fife Đani Infantino pozdravio je u video poruci katarske "revolucionarne reforme koje u posljednjih nekoliko godina i u godinama koje dolaze poboljšavaju živote desetina hiljada radnika".

Govoreći o zabrinutosti u vezi poštovanja prava žena i seksualnih manjina tokom Svjetskog prvenstva u Kataru, Infantino je rekao da će "svi biti dobrodošli, bez obzira na porijeklo, veru, pol, seksualnu orjentaciju ili nacionalnost".

Infantino je istakao da će takmičenje u Kataru "biti najbolje na terenu i van njega".

Fifa je ranije danas objavila da je za Svjetsko prvenstvo u Kataru do sada prodatio 2,89 miliona ulaznica.

Svjetsko prvenstvo je na programu od 20. novembra do 18. decembra.

Bonus video: