Godina Karima Benzeme

Francuski reprezentativac i fudbaler Reala sjajnu sezonu krunisao osvajanjem Zlatne lopte

16610 pregleda 2 komentar(a)
Karim Benzema, Foto: Reuters
Karim Benzema, Foto: Reuters

U ljetnjem prelaznom roku 2009. godine Real Madrid je, još jednom, pomjerio zakone poslovanja na tržištu. Prethodna sezona je bila neuspješna, Madriđani su osvojili samo španski Superkup i bila je potrebna svježa krv kako bi se promijenio identitet ekipe. Ekipu su napustili Fabio Kanavaro, Rud van Nisterloj, Arjen Roben, Vesli Snajder, Gabrijel Hajnce i Havijer Saviola, a stigli su, u tom periodu najbolji svjetski fudbaleri - Ćabi Alonso, Kaka i Kristijano Ronaldo.

Tog ljeta čelnici kluba su u Francuskoj završili, ispostaviće se, jedan od najboljih transfera u istoriji kluba. Iz Liona je, za 35 milona eura, stigao Karim Benzema, koji je tokom karijere u Realu izrastao u jednog od najboljih svjetskih fudbalera.

A zvanično priznanje za najboljeg igrača Benzema je dobio sinoć na svečanosti u Parizu. Sjajnu sezonu sa Real Madridom krunisao je osvajanjem Zlatne lopte i postao peti Francuz koji je osvojio to priznanje, a prvi nakon 1998. godine i Zinedina Zidana. Osim Benzeme i Zidana, Zlatnu loptu osvajali su Rajmond Kopa, Mišel Platini i Žan-Pjer Papen.

"Ova nagrada me čini posebnim. Kada sam bio dječak, sanjao sam da osvojim Zlatnu loptu. Nikada nisam odustajao. Nije bilo lako", rekao je Benzema na ceremoniji.

Benzema je osvojio Ligu šampiona, La Ligu i španski Superkup sa Realom, sa kojim je na startu ove sezone stigao do Superkupa Evrope. A sa reprezentacijom Francuske je osvojio Ligu nacija. U finalu protiv Španije je postigao vodeći gol, a "trikolori" su slavili 2:1. Benzema se u maju 2021. godine, nakon šest godina odsustva vratio u nacionalni tim, jer je 2015. godine udaljen zbog sumnje da je ucjenjivao saigrača Matjea Valbuenu.

Benzema i Zidan
Benzema i Zidanfoto: Reuters

"Period kada nisam igrao za reprezentaciju je bio težak, ali nisam odustajao. Bio sam koncentrisan na igranje fudbala i zaista sam ponosan na svoj put. Želim da zahvalim saigračima iz Reala i reprezentacije. Hvala i predsjedniku Real Madrida", poručio je Benzema, koji je najstariji osvajač Zlatne lopte nakon Stenlija Metjuza. Metjuz je 1956. godine prvi osvojio Zlatnu loptu, a imao je 41 godinu i 10 mjeseci. Benzema je priznanje osvojio sa 34 godine i 302 dana.

Početak prethodne sezone donio je mnogo neizvjesnosti u prijestonicu Španije - pomalo neočekivao u Real se vratio se Karlo Anćeloti, a od zvučnih pojačanja stigli su David Alaba i Eduardo Kamavinga.Niko nije očekivao da će kraj sezone biti sjajan.

Benzema je prošlu sezonu počeo sa dva pogotka protiv Alavesa na startu La Lige. Real je slavio (4:1), ali je već u narednoj rundi protiv Levantea ispustio bodove (3:3). Francuz je na tom meču dva puta bio asistent, da bi avgust zaokružio još jednom asistencijom - za Karvahala u pobjedi (1:0) nad Betisom.

Uslijedila je reprezentativna pauza, tokom koje se Benzema nije proslavio igrajući za nacionalni tim, da bi po povratku u Madrid ponovo zaigrao odlično. Protiv Selte, 12. septembra je postigao het-trik, a onda do naredne, oktobarske, reprezentativne pauze na šest mečeva postigao pet pogodaka, uz tri asistencije.

U oktobru je osvojio prvi trofej prošle sezone - sa Francuskom u Ligi nacija. Svjetski prvaci su u polufinalu gubili od Belgije 2:0, ali su uspjeli da preokrenu i slave 3:2, a prvi gol u kreiranju preokreta postigao je upravo Benzema.

Potom je i u finalu protiv Španije 34-godišnji napadač postigao gol i učestvovao u još jednoj pobjedi nakon preokreta - 2:1.

Novembar je bio jedan od mirnijih Benzeminih mjeseci prethodne godine. Tada je u trci za Zlatnu loptu završio na četvrtom mjestu iza Žoržinja, Roberta Levandovskog i osvajača Lionela Mesija, da bi u decembru postigao četiri pogotka i držao Madriđane na liderskoj poziciji La Lige, dok je osmina finala Lige šampiona ranije bila obezbijeđena.

Drogba i Benzema
Drogba i Benzemafoto: Reuters

I na startu 2022. godine Benzema je nastavio sa golovima, postigao je dva protiv Valensije, a onda je sa Realom otputovao u Saudijsku Arabiju gdje se održaova španski Superkup. Madriđani su u polufinalu, nakon produžetaka, pobijedili Barselonu 3:2, a Francuz je postigao gol, kojim je odveo utakmicu u dodatnih 30 mintua. Protivnik u finalu bio je Atletik Bilbao, a Benzema je pogotkom u 52. minutu iz penala stavio tačku na pobjedu - 2:0.

Prvi mjesec ove godine Benzema je završio u bolovima, budući da se povrijedio na utakmici sa Elćeom, pa je četiri sedmice bio van terena.

Zbog povrede je propustio tri utakmice, vratio se na prvi susret osmine finala Lige šampiona protiv PSŽ-a, ali je na toj utakmici, poput čitave ekipe, bio blijed. Real je izgubio 1:0, jedini gol postigao je Kilijan Mbape.

Nakon poraza u Parizu uslijedili su dani koji su Benzemu lansirali na sami vrh kada je riječ o favoritima za osvajanje Zlatne lopte. Real je u revanšu u Madridu gubio od PSŽ-a 1:0, ponovo je strijelac bio Mbape i Madriđani su bili na ivici ambisa. Ali golovima u 61, 76. i 78. minutu Benzema je lansirao veliki preokret, ispisao istoriju i još jednom pokazao da je bio nepravedno zapostavljen i u sjenci Kristijana Ronalda, tokom boravka Portugalca u glavnom gradu Španije.

Do kraja aprila bilo je jasno da Benzemi niko ne može uzeti priznanje, koje je sinoć zvanično osvojio. Početak četvrtog mjeseca u godini otvorio je sa dva pogotka protiv Selte u La Ligi, da bi četiri dana kasnije umirio navijače Čelsija na "Stamfordu". Kakva je to bila partija, još jedan meč sa tri pogotka, još jedno istorijsko poglavlje i pobjeda Reala 3:1. U revanšu je u produžecima postigao još jedan gol i zakazao polufinale protiv Mančester sitija.

Najbolje utakmice prošle sezone, gledajući sve nacionalne lige i kupove odigrali su Real Madrid i Mančester siti u polufinalnom dvomeču Lige šampiona. U prvom susretu na "Etihadu" je prštalo, Siti je slavio 4:3, Benzema je postigao dva pogotka i Real je u revanšu imao aktivan rezultat.

A u Madridu, četvrtog maja, drama. Siti je vodio od 73. minuta nakon projektila Mareza. Vrijeme je prolazilo, igrao se 90. minut, a onda je krenula lavina - Rodrigo u 90. i 91. minutu uvodi meč u produžetke, a Benzema u 95. vodi Real u finale sa Liverpulom. Bilo je jasno nakon spektakularnih mečeva u nokaut fazi da titula ne može izmaći Anćelotijevom timu.

Prije finala sa Liverpulom, Benzema je sa Realom osvojio La Ligu. Madriđani su tokom čitave sezone kontrolisali situaciju u šampionatu, a Benzema je u martu u pobjedi protiv Levantea (6:0) postigao gol i na drugom mjestu vječne liste golgetera Reala se izjednačio sa Raulom (323). U međuvremenu se osamostalio na drugoj poziciji sa 328 golova, dok je na prvom nedodirljiv Kristijano Ronaldo sa 450. Iza Francuza, osim Raula, su Di Stefano (308), Santiljana (290), Puškaš (242)...

I konačno, 28. maja je stavljena tačka na sjajnu sezonu. Istina, nije Benzema u finalu Lige šampiona postigao gol, ali da nije bilo njegovih pogodaka u nokaut fazi, Real ne bi imao priliku da se bori i 14. put osvoji evropsku titulu.

Karim Benzema je uspio da izađe iz sjenke Kristijana Ronalda. Od odlaska Porutugalca napadač je za Real odigrao 203 utakmice i postigao 136 pogodaka. Prošlu sezonu je završio sa 44 pogotka i 15 asistencija na 46 utakmica.

I sinoćnjim osvajanjem Zlatne lopte ušao u društvo besmrtnih.

Bonus video: