Vršnjaci, talenti, saigrači i različiti putevi: Jedan osvaja Zlatnu loptu, drugi igra posljednju utakmicu

I dok je Benzema sinoć u Parizu dobio najveće individualno priznanje u fudbalu, Iguain je na Siti Filds stadionu u Njujorku, u suzama, posljednji put izašao sa fudbalskog terena

10309 pregleda 0 komentar(a)
Iguain i Benzema, Foto: Reuters
Iguain i Benzema, Foto: Reuters

Jedan osvaja Zlatnu loptu, poslije sezone koju je obiježio u La Ligi i Ligi šampiona, kao kapiten Real Madrida.

Drugi igra posljednju utakmicu u karijeri, daleko od najveće scene, u u MLS plej-ofu protiv Njujorka sa svojim Interom iz Majamija.

To je priča o Karimu Benzemi i Gonsalu Iguainu, vršnjacima, rođenim u decembru 1987. godine (Benzema 19, Iguain 10. decembra i to u Francuskoj, u Brestu).

Njihova karijera nekada je bila tako slična...

Obojica su bila čudo od talenata - Benzema u dresu Liona, Iguain River Plate.

Pipita je poziv iz Reala dobio 2007. godine (doveo ga je Peđa Mijatović, tada sportski direktor madridskog kluba), a u ljeto dvije godine kasnije, dva napadača budućnosti su se spojila, dolaskom Benzeme na Bernabeu, u seriji transfera u kojoj je Real kupio i Kristijana Ronalda, Kaku i Ćavija Alonsa.

Njih dvojica su četiri sezone dijelila svlačionicu, takmičeći se poziciju u centru napada Reala, sve do Iguainovog odlaska u Napulj 2013. godine. Argentinac je u izboru napadača bio prekobrojan...

Sezona 2013/14 predstavlja prekretnicu u njihovim karijerama. Dok je Iguain postao Napolijev bombarder (osvojio je Kup i Super kup Italije u prvoj sezoni), a zatim 2015/16 ispisao istoriju sa rekordom od 36 golova u jednoj sezoni Serije A (kasnije ga je oborio Imobile), Benzema je, pod vođstvom Anćelotija, stavljen u centar napadačkog trozupca koji je ušao u istoriju kao BBC - sa Kristijanom Ronaldom i Bejlom, što će dovesti do osvajanja desete Lige šampiona Reala u maju 2014.

U finalu 2017. u Kardifu, putevi su im se ukrstili, a Iguain je tada bio u Juventusu. Real je osvojio trofej...

U međuvremenu, doživjeli su dva velika razočaranja, mada različita. Iguain je sa Argentinom izgubio finale Mundijala na Marakani od Njemačke, promašivši veliku šansu kod 0:0, dok Benzema 2018. u Rusiji nije ni učestvovao u pobjedonosnoj francuskoj ekspediciji, jer nije bio član reprezentacije, zbog čuvene afere sa Matjeom Valbuenom i optužbi da je bio član grupe koja je ucjenjivala saigrača objavljivanjem snimka eksplicitnog sadržaja.

Od 2018. put dvojice napadača počinje da se razdvaja.

Još jedna prekretnica bila je prelazak Kristijana Ronalda iz Real Madrida u Juventus. Dolazak Portugalca u Torino naveo je Juventus da se odrekne Iguaina prvo na pozajmicu u Milan, a zatim u Čelsi (sa kojim će osvojiti Ligu Evrope), a Argentinac se nikada više nije vratio na nivo koji je imao.

Benzema je, s druge strane, izašao iz sjenke koju mu je stvarao Ronaldo, postao je lider i kapiten, nakon oproštaja Serhija Ramosa, a i simbol, zajedno sa Modrićem.

I na kraju, u sezoni 2021/22, Benzema je sa 34 godine zvanično došao do vrhunca svjetskog fudbala, a Iguain otpjevao labudovu pjesmu, postigavši 16 MLS golova u 28 utakmica.

I dok je Benzema sinoć u Parizu dobio najveće individualno priznanje u fudbalu, Iguain je na Siti Filds stadionu u Njujorku, u suzama, posljednji put izašao sa fudbalskog terena.

Bonus video: