Mesijev transfer iz Barse u Pariz krši zakone Evropske unije?

Tužitelji, koje zastupa francusko-španski advokat Huan Branko, vjeruju da je PSŽ uspio da izvrši kupovinu samo zahvaljujući jednogodišnjem odlaganju u Francuskoj primjene Uefinog pravila finansijskog fer-pleja, te se očito radi o nedopuštenoj državnoj pomoći

6152 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Udruženje navijača Barselone osporili su u utorak regularnost transfera Lea Mesija u PSŽ pred pravosuđem Evropske unije, tvrdi agencija AFP.

Prelaz argentinske zvijezde u avgustu 2021. u klub u vlasništvu katarskog investicionog fonda bio je "nelegalan i nije bio u skladu s pravilima UEFA i EU", tvrdi se u tužbi.

Tužitelji, koje zastupa francusko-španski advokat Huan Branko, vjeruju da je PSŽ uspio da izvrši kupovinu samo zahvaljujući jednogodišnjem odlaganju u Francuskoj primjene Uefinog pravila finansijskog fer-pleja, te se očito radi o nedopuštenoj državnoj pomoći.

Ta ista pravila koja su se već primjenjivala u Španiji i prisilila su Barselonu da ne uspije da zadrži Mesija, što efektivno narušava konkurentnost i tržišna pravila, od čega je PSŽ imao korist, tvrdi se u tužbi.

Kao čuvar konkurentnosti u EU, Evropska komisija trebalo je da istraži ovu navodnu državnu pomoć, smatra Branko, koji je u ime kluba navijača Barselone podnio tužbu Sudu Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu.

"Smatra se da navijači i evropski građani nemaju pravo glasa kod ovakvih slučajeva", rekao je advokat.

Sa druge strane, Bruno Stromski iz pravne službe Evropske komisije odbacio je ove argumente.

"Nejednakosti na koje se žale podnositelji zahtjeva ne spadaju u državnu pomoć, pa nema potrebe da EU reaguje.Ne postoji nikakva sudska revizija ili moguća žalba pojedinca na odluku evropskog izvršnog tijela da ne sprovede istragu. Značajno je i da sam klub - Barselona nije uložio žalbu", zaključio je Bruno Stromski.

Odluka Suda EU očekuje se tek kroz nekoliko mjeseci.

Bonus video: