"Volio bih da mogu da kažem da je ujednačenost posljedica kvaliteta"

Meridianbet 1. CFL nakon 12 kola - ko osvaja titulu, najviše dobar ili najmanje loš tim?

16823 pregleda 12 komentar(a)
Dejan Roganović, Foto: Savo Prelević
Dejan Roganović, Foto: Savo Prelević

Prošlo je 12 kola prvoligaškog fudbalskog karavana, a tri vodeća tima, kako sada stoje stvari, i jedina kandidatura za titulu - Dečić, Sutjeska i Budućnost - ukupno su doživeli osam poraza. Zajedno su već izgubili 46 bodova.

Ne pamti se sezona, čak ni u CFL-u, da su ekipe koje se bore za trofeje “prosule” toliko bodova. Timovi na vrhu jedva imaju preko 50 odsto uspješnosti...

Dva su moguća razloga - ili su favoriti toliko slabi, ili su timovi koji im “uzimaju” bodove i koji ih prate - a najbliži su Jezero, Petrovac i Arsenal, toliko dobri...

Istina je, kao i obično, negdje na sredini, s tim što se ne nakon 12 kola teško može utvrditi ko je glavni favorit za titulu, iako Dečić ima bod više od Sutjeske, a tri od Budućnosti.

I pitanje “ko je manje loš”, a ne “ko je najviše dobar”, mnogo bolje pristaje trenutnom stanju Meridianbet 1. CFL kada je u pitanju borba za vrh.

ČUDNA SEZONA, SVAKO OSCILIRA

Derbi susret 12. kola, prošle subote, između Dečića i Budućnosti, bio je antipropaganda fudbala (0:0), a ništa bolje nije izgledala igra Sutjeske u nedjelju protiv Mornara (1:1), kada su Nikšićani imali šansu da ostanu sami na vrhu tabele.

”Igra se nekako čudna sezona, svi su timovi ujednačeni, niko ne može da se odvoji, niko nema kontinuitet, svi igraju po sistemu toplo-hladno. Volio bih da mogu da kažem da je to posljedica jakih utakmica, dobrog fudbala, da sve pršti, kako se žargonski kaže, da su svi timovi jaki i da je zbog toga teško napraviti razliku... Nažalost, nije tako”, kaže za “Vijesti” Dejan Roganović, nekadašnji trener Zete i Podgorice, koju je vodio i na evropskoj sceni.

Kvalitet fudbala je na razočaravajućem nivou, slike sa naših terena koje svake subote putem TV prenosa obilaze region, blago rečeno, poražavajuće su. Uostalom, pretposljednje mjesto koje naša liga trenutno zauzima na listi Uefe po učinku klubova na evropskoj sceni (slabiji je samo San Marino) pravi je odraz trenutnog stanja.

KLUBOVI DA DAJU VEĆU SLOBODU TRENERIMA

Slično je bilo prošle, slično je bilo pretprošle, slično je bilo i one tamo sezone, a nova nije najavila neki pomak, naprotiv.

”Kvalitet lige je sve slabiji i slabiji i svi koji smo u fudbalu moramo da se potrudimo da zaustavimo taj pad, da okrenemo stvari, jer i dalje ima talentovanih fudbalera, koji ne dolaze u situaciju da se ispolje na pravi način, da se razviju”, dodaje Roganović.

Za početak, odnos ljudi koji vode klubove prema trenerima, ili koji vode veliki broj klubova, mora da se promijeni, smatra on.

”Moraju treneri da imaju veću slobodu, da imaju više vremena. Kako neki trener može da napravi igru, kako da mu ekipa igra lepršavo, ako zna da će nakon dva vezana neuspješna rezultata dobiti otkaz? Trener se po ‘inerciji’ zatvaraju, igraju strogo na rezultat u narednom meču, jer zavise od njega, to se prenosi na ekipu, a to nije dobro. Tek kada se te stvari promijene moći ćemo da gledamo utakmice na gol više, da gledamo bolji fudbal, neki pravi potez, moći ćemo da idemo za Evropom”, smatra Roganović.

BEZ “FAVORITA” NA VRHU I NA DNU

Liga je takva kakva jeste - bolje nemamo, a za sada nijedna ekipa nije ostavila takav utisak da može da se kaže da je favorit za titulu.

”Dečić, po meni, ima najveći individualni kvalitet, ali mislim da ne igra shodno tom kvalitetu, iako je prvi na tabeli i u četvrtfinalu Kupa. Sutjeska i Budućnost takođe mnogo osciliraju, vrlo su loše počeli sezonu, što je posljedica nastupa na evropskoj sceni i činjenice da su se u prelaznom roku odrekli fudbalera koji su praktično nosili igru prošle sezone. Novim fudbalerima, koji su došli, očigledno treba više vremena da se priviknu, ali to ne smije da bude alibi, ni za Budućnost ni za Sutjesku”, ističe Roganović.

Sa subotnjeg duela Dečić - Budućnost
Sa subotnjeg duela Dečić - Budućnostfoto: FSCG

Da nema sve tako negativnu konotaciju, po njemu, pokazuje primjer Jezera, koje je otkrovenje, već treću sezonu zaredom.

”Jezero je pozitivna priča, mnogi prije početka sezone taj tim vide u borbi za opstanak.

Liga je ujednačena i to je, izgleda, jedini “kvalitet”.

”Niko nigdje ne može da računa na sigurne bodove, neizvjesnost je velika, kako na vrhu tako i na dnu. Petrovac je na primjer fenomenalno počeo, pa je pao, ali još živi evropski san, Arsenal igra dobro i ima očekivani entuzijazam tima koji je debitant u ligi, a Rudar može još bolje”, ističe Roganović.

Na dnu tabele, tri tima su izjednačena nakon 12 kola - Mornar, Iskra i Jedinstvo imaju po 10 bodova, čak šest manje od sigurne zone.

Ni tu ne može da se kaže ko je “favorit” za direktno ispadanje.

”I Mornar i Iskra mogu i moraju puno više, s obzirom na igrače koje imaju. Jedinstvo, s druge strane, ima manje bodova nego što je zaslužilo igrama. Biće mnogo, mnogo neizvjesno”, zaključuje Dejan Roganović.

Bonus video: