Kontroverze na najvišem nivou: Kako je Gavi ispred Musijale i Belingema?

Odluka “Frans fudbala” da za najboljeg mladog igrača na svijetu proglasi vezistu Barselone izazvala mnogo bure. I Tibo Kurtoa se pita šta je trebalo da uradi da bude iznad 7. mjesta u glasanju za Zlatnu loptu

3831 pregleda 0 komentar(a)
Džamal Muisala, Foto: Reuters
Džamal Muisala, Foto: Reuters

Karim Benzema je dobio Zlatnu loptu, Tibo Kurtoa nagradu “Lav Jašin” za najboljeg golmana u sezoni 2021/2022. i to su jedina priznanja “Frans fudbala” oko kojih nije bilo kontroverzi.

Najviše bure podiglo se oko priznanja koje nosi ime po Rejmonu Kopi, za najboljeg mladog igrača na svijetu. “Frans fudbal” ga je dodijelio Gaviju iz Barselone i izazvao buru negodovanja, posebno iz Njemačke.

”Možda su ti oduzeli tvoj ‘Kopa’ trofej, ali ti neće uskratiti buduću Zlatnu loptu”, napisao je Alfonso Dejvis na Tviteru, uz hešteg Zlatni dječak i četiri fotografije sa Džamalom Musijalom.

Mladi fudbaler Bajerna je oduševljavao sve otkada je debitovao za Bavarce 20. juna 2020. godine. U međuvremenu je 19-godišnjak postao nezamjenljivi član startne postave kod Julijana Nagelsmana, a toliko dobro igra za reprezentaciju da javnost traži da bude starter na Mundijalu ispred legendarnog Tomasa Milera.

I godinu mlađi Gavi se nametnuo u redovima Katalonaca, igrao dobro za reprezentaciju, ali ništa nije osvojio, za razliku od Musijale.

Iz Bundeslige dolazi još jedan igrač koji je po mišljenju mnogih morao da bude ispred 18-godišnjeg člana “blaugrane”, Džud Belingem. Mladi Englez je, kada nema senatora Marka Rojsa i Matsa Humelsa, kapiten Borusije Dortmund, maltene glavni igrač, a i u dresu Gordog Albiona je već sakupio 17 mečeva. Ove sezone je postao prvi tinejdžer koji je na prva četiri meča Lige šampiona u sezoni zatresao mrežu, iako je vezni fudbaler.

Džud Belingem
Džud Belingemfoto: Reuters

- Po mom mišljenju, i Musijala i Belingem su imali bolju sezonu od Gavija - uključio se u raspravu i Nagelsman.

I dok za tu odluku ljubitelji “najvažnije sporedne stvari na svijetu” mogu da krive uredništvo “Frans fudbala”, Kurtoa nema u koga da uperi prstom. Za izbor najboljeg fudbalera na svijetu glasali su novinari iz 100 najbolje plasiranih zemalja na FIFA rang-listi, kod kojih su u prvom planu napadači. Na prvih šest mjesta su, uz Benzemu, četvorica ofanzivaca i Kevin de Brujne, a najbolji čuvar mreže na planeti je tek sedmi.

To je pomalo ponižavajuće za čovjeka koji je osvojio sve sa Realom i bio heroj na nekoliko utakmica Lige šampiona, pogotovo u finalu, kada je bio najbolji igrač na terenu i do očaja dovodio fudbalere Liverpula.

- Prije svega, veoma sam srećan zbog Karima. Ali, čini se da je bitnije postići gol, nego spriječiti da ga tvoj tim primi. Vidio sam kojom logikom se vode i kako glasaju, znao sam da nemam šanse da završim visoko, niti da osvojim Zlatnu loptu - rekao je razočarani Belgijanac.

Tu se nije zaustavio.

- Osvojite Primeru i Ligu šampiona, vaš tim pobjeđuje zahvaljujući vašim odbranama... I završite tek sedmi. Nisam ni na podijumu. U prvih 10 nije bilo nijednog defanzivca. Ove godine su barem izmislili trofej za najboljeg golmana - ironičan je bio Kurtoa.

Bonus video: