Magazin "4-4-2" izabrao 50 najboljih trenera, dvojica Hrvata u odabranom društvu

Ivan Jurić (Torino) i Igor Tudor (Marsej) trenutno su najbolji treneri sa prostora bivše Jugoslavije, u izboru poznatog britanskog magazina

5041 pregleda 2 komentar(a)
Pep Gvardiola - najbolji na svijetu u izboru časopisa "4-4-2", Foto: Reuters
Pep Gvardiola - najbolji na svijetu u izboru časopisa "4-4-2", Foto: Reuters

Dvojica Hrvata, trener Torina Ivan Jurić i Olimpika iz Marseja Igor Tudor jedina su imena iz regiona koja su među 50 najboljih trenera na svijetu u 2022. godini, u izboru poznatog britanskog magazina "4-4-2".

Na prvom mjestu našao se trener Mančester sitija Pep Gvardiola, drugi je osvajač Lige šampiona sa Realom Karlo Anćeloti, treći trener Liverpula Jirgen Klop, četvrti Antonio Konte (Totenhem), a peti Stefano Pjoli (Milan).

Mjesta među prvih 10 popunjavaju još Mikel Arteta (Arsenal), Tomas Tuhel (doskora Čelsi), Grejem Poter (Brajton, sada Čelsi), Julian Nagelsman (Bajern i Diego Simeone (Atletiko Madrid).

Iz regiona su, dakle, samo dvojica trenera, i to obojica iz Hrvatske. Nema trenera iz Srbije (selektor "orlova" Dragan Stojković-Piksi mogao je da bude u konkurenciji), dok crnogorskih, naravno, nema ni na mapi, kao ni iz ostalih zemalja ex-Yu.

Jurić je čak rangiran na visokom 36. mjestu.

"Torino je prošlu sezonu završio u sredini tabele, ali je razvio niz zvijezda pod Jurićem, koji je s vremena na vrijeme pokazao svoju izvrsnost kao trener. Njegove strane su izvrsne u ograničavanju prostora između linija, dubokoj odbrani i preuzimanju prilika koje se same ukažu", kaže se u obrazloženju za Jurića.

Ispred njega, na 35. mjestu, našao se Žoze Murinjo.

Igor Tudor, koji je prošle sezone vodio Veronu, a sada uspješno kormilari s Olimpikom iz Marseja, je 42.

"Niko nije previše očekivao od Marseja - a oni to jednostavno tako vole, žele nekome da pokvare dan. Tudor je bio otkriće u Veroni, a njegov pristup Marseju bio je fascinantan", kaže "4-4-2" za Tudora.

Bonus video: