Superliga sprema novi „udar”

Imenovanjem nekadašnjeg šefa njemačke televizije RTL Bernda Rajharta za izvršnog direktora Superlige, neki od najbogatijih evropskih klubova oživjeli megalomanski projekat - “imam neke ideje, dijalog kreće”, poručio je Njemac

9492 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fudbalska Superliga bogatih - samo je pitanje dana (ili godine), tvrde mnogi, iako predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin djeluje prilično samouvjereno u čestim izjavama i porukama da je “ideja mrtva”.

Aprila prošle godine, Superliga je doživjela pravi fijasko - klasičan nokaut, samo 48 sati nakon što je objevljeno da kreće, jer su engleski klubovi (Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem) ekspresno odustali pod strahovitim pritiskom sopstvenih navijača i cijele fudbalske javnosti, ali i britanskog princa Vilijama i tadašnjeg premijera Borisa Džonsona. Povukli su se i Atletiko Madrid, Inter i Milan.

Ideja je bila pokopana, ali je na neki način i nastavila da živi - ostali su joj vjerni samo Real, Barselona i Juventus.

Megalomanski projekat najbogatijih klubova ovih dana dobija nove zamahe, a posljednji je imenovanje novog izvršnog direktora firme A22 Sports menadžment, koja stoji iza cijelog projektta - nekadašnjeg šefa njemačke televizije RTL Bernda Rajharta.

On je u intervju za BBC najavio da bi engleski klubovi uskoro mogli da sjednu za sto - i nastave razgovore.

”Ako neko zatvori vrata, ne možete razgovarati sa njim, ali postoje nagovještaji, postoje naznake... Određeni broj klubova je nastavio da brine i predlaže rješenja, uprkos kritikama. Vraćaju se, slušaju, učestvuju u razgovoru”, kazao je Rajhart.

Ideja o Superligi bi proljeća naredne godine mogla da dobije novi podsticaj ako Evropski sud pravde (ECJ) donese odluku o tome da Uefa nema monopol na organizovanje internacionalnih takmičenja.

Nakon što je prvobitni plan o pokretanju Superlige propao, Uefa je sa vrlo uticajnom Evropskom asocijacijom klubova (ECA), koju sada vodi predsjednik PSŽ-a Naser Al-Kelaifi (naslijedio je “odmetnotog” Andreu Anjelija, čelnika Juventusa) stvorili su zajedničko tijelo za maksimiziranje komercijalnih mogućnosti i pregovaranja o TV previma, što bi moglo da poveća profit klubova.

Ovo, međutim, nije zaustavilo pristalice Superlige, koje sada vode plan za oživaljavanje projekta - sa Rajhartom na čelu.

Real, Barselona i Juventus nikada nisu bili sporni - gazda Reala Florentino Peres je ranije ovog mjeseca kazao da je “fudbal bolestan”, dok su Barsa i Juve u ozbiljnim finansijskim problemima.

Rajhart kaže da je “zatvorena cijelina” - nemogućnost ispadanja i ulaska u Superligu bio glavni razlog kraja prvobitnog projekta.

”Imam neke ideje i želim da ih istražim. Nemamo unaprijed određen format jer je to ono što je uništilo dijalog prošle godine. Onda su se pokupili određeni elementi, Uefa je izašla s prijetnjama i sankcijama i debata je bila završena. Sada se vraćamo na startne pozicije i dajemo prijedloge. Kreće pravi dijelog. To je pravi pristup”, ističe Rajhart.

Bonus video: