Katarski šeik: Kampanja kritika bez presedana zbog SP u fudbalu

Katar je na meti brojnih kritika, od uslova života i rada migrantskih radnika, do prava homoseksualaca i žena ili upotrebe klima uređaja na stadionima koji koštaju 6,75 milijardi dolara

2524 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Katarski šeik Tamim bin Hamad Al-Tani rekao je danas da se Katar suočava sa kampanjom kritika bez presedana zbog održavanja Svjetskog fudbalskog prvenstva u toj zalivskoj zemlji.

"Otkako smo imali čast da budemo domaćini Svjetskog prvenstva, Katar je bio na meti kampanje bez presedana koju nije pretrpjela nijedna zemlja domaćin", rekao je Tamim bin Hamad Al-Tani.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) dodijelila je 2010. godine Kataru organizaciju Svjetskog prvenstva. Katar je potrošio desetine milijardi dolara za pripremu turnira, koji će se održati od 20. novembra do 18. decembra.

Država bogata gasom je na meti brojnih kritika, od uslova života i rada migrantskih radnika, do prava homoseksualaca i žena ili upotrebe klima uređaja na stadionima koji koštaju 6,75 milijardi dolara.

"U početku smo se ovom temom bavili u dobroj namjeri, čak smo određene kritike smatrali pozitivnim i korisnim, što nam je bilo potrebno da razvijemo aspekte koje je trebalo razvijati", naveo je emir pred zakonodavnim savjetom u Dohi.

"Ali ubrzo nam je postalo jasno da kampanja još traje, širi se, ima kleveta i dvostrukih standarda dostižući nivo nemilosrdnosti koje je mnoge ostavio da se, nažalost, zapitaju o pravim razlozima i motivima ove kampanje", dodao je on.

Predsjednik Fife Đani Infantino nedavno je rekao da će Mundijal u Kataru, prvi u arapskoj zemlji, biti najbolji do sada.

Bonus video: