Neravnopravni: Patrik Vijera smatra da tamnoputi treneri nemaju ni šansu da se dokažu

"Kada gledate prvih pet liga na svijetu i gledate broj tamnoputih trenera, to nije dovoljno. Nedostaje prilika. Nedostaje veza tamnoputih fudbalera sa ljudima koji donose odluke", izjavio je menadžer Kristal Palasa

3810 pregleda 0 komentar(a)
Vijera, Foto: Reuters
Vijera, Foto: Reuters

Trener Kristal Palasa Patrik Vijera izjavio je danas u intervjuu za BBC da su "zatvorena vrata" za tamnopute trenere.

"Moramo da pružimo priliku tamnoputim ljudima. Mi smo dobri kao i svi drugi i ne treba da imamo ni više ni manje mogućnosti nego bilo ko drugi", rekao je Vijera.

Vijera, jedini tamnoputi menadžer u engleskoj Premijer ligi, smatra da je potrebno više da se uradi kako bi se tamnoputi igrači podstakli da krenu da se bave trenerskim poslom po završetku igračke karijere.

"Kada gledate prvih pet liga na svijetu i gledate broj tamnoputih trenera, to nije dovoljno. Nedostaje prilika. Nedostaje veza tamnoputih fudbalera sa ljudima koji donose odluke", izjavio je menadžer Kristal Palasa.

Vijera je sa reprezentacijom Francuske osvojio Svjetsko prvenstvo 1998. i Evropsko prvenstvo dve godine kasnije. Sa Arsenalom je tri puta osvajao Premijer ligu, a bio je dio tima iz Londona koji je ostao neporažen u sezoni 2003/04.

"Smatram da nam nisu otvorena vrata da uradimo ono što možemo. Ne mislim samo na trenerski posao, već i na pozicije na višem nivou u klubovima. Treba nam dati više prilika da pokažemo da smo dobri kao i svi drugi", rekao je Vijera.

On je na klupi Kristal Palasa od juna 2021, a trenirao je Njujork i Nicu.

Bonus video: