Barsa strepi od Bajerna i nada se čudu u Milanu

Barselona večeras (21) u 5. kolu Lige šampiona dočekuje Bajern. “Blaugrana” mora da pobijedi i da se nada da će Plzenj osvojiti makar bod protiv Intera na “Meaci”. U suprotnom - biće eliminisana

7566 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Barselone, Foto: Reuters
Fudbaleri Barselone, Foto: Reuters

Prije dvije sedmice Robert Levandovski je sa dva pogotka protiv Intera ostavio Barseloni teoretske šanse za plasman u osminu finala Lige šampiona. “Blaugrana” se uoči večerašnjeg meča sa minhenskim Bajernom (21) nada čudu, jer ne zavisi sve od nje, već i od Intera, koji dočekuje Plzenj. Ukoliko “neroazuri” pobijede, onda će sve biti riješeno.

Barsu ćemo, dakle, drugu sezonu zaredom gledati u nokaut fazi Lige Evrope uprkos brojnim promjenama u ljetnjem prelaznom roku i boljoj igri nego u ovom periodu prošle godine kada je u klubu bilo mnogo turbulencija. Ali, Ćavijeva ekipa je protiv “velikih” timova pokazala da je daleko od dobrih rezultata koji su krasili neke druge generacije slavnog katalonskog kluba.

”Moramo da dokažemo da možemo da se takmičimo protiv ovakvih ekipa, bez obzira na to šta će se dogoditi u Milanu. Imamo male šanse, ali znamo da će biti vrlo komplikovano. Ne držimo više sopstvenu sudbinu u svojim rukama”, rekao je Ćavi na konferenciji za novinare.

Kada počne meč sa Bajernom, sudbina Barse biće uveliko poznata - Inter i Plzenj, naime, igraju već u 18.45. Za jednu od najvažnijih utakmica u sezoni trener Intera Simone Inzagi spremio je “tešku artiljeriju”, jer bi u tim napokon trebalo da se vrati oporavjeni Romelu Lukaku.

"Ekipa kao što je naša mora da raste. Očekuje nas teška utakmica. Na korak smo od prvog cilja u sezoni. U suprotnom bi u Minhenu bilo veoma teško. Znamo koliko smo radili na prethodne četiri utakmice. Moramo da pokažemo da smo odlična ekipa i da pružimo satisfakciju našim navijačima", rekao je Inzagi.

Ali, sve i da se na “Đuzepe Meaci” dogodi čudo, da li bi Barsa bila spremna da to iskoristi?

Katalonci ove sezone nisu slavili u važnim utakmicama. U La Ligi su izgubili od Reala, a u Ligi šampiona od oba konkurenta za plasman u narednu fazu - Intera i Bajerna. Posebno je interesantan negativan niz u mečevima sa bavarskim gigantom - Barselona je 2015. godine u revanšu polufinala Lige šampiona savladala Bajern 3:0, što je posljednja pobjeda “blaugrane” nad ekipom iz Minhena. Nakon toga su odigrali pet mečeva, na svih pet je slavio Bajern, a na posljednja tri bez primljenog gola. Ako bi se gledalo malo dalje u prošlost, onda dolazimo do podatka da je taj trijumf španskog giganta iz 2015. godine jedini na posljednjih devet utakmica, odnosno u posljednjih 11 godina.

"Riječ je o prestižnoj utakmici između dva velika evropska kluba, utakmici koja bi mogla da nam donese prvo mjesto u grupi. Ako želite da se takmičite za trofej u Ligi šampiona, onda ne smijete da pokažete slabosti. Barselona je jedan od najboljih timova u Evropi. Spremili smo se za ovaj susret. Želimo da pobijedimo i osvojimo prvo mjesto u grupi", jasan je trener Bajerna Julijan Nagelsman.

Interesantno je i u grupi B. Klub Briž je obezbijedio osminu finala, ali se za preostalu poziciju bore Atletiko Madrid, Bajer iz Leverkuzena i Porto. “Kolćonerosi” dočekuju Leverkuzen i imaju imperativ pobjede, s obzirom na to da bi ih svaki drugi rezultat udaljio od proljeća u Ligi šampiona, što bi za ekipu Dijega Simeonea bio veliki neuspjeh.

"Navikli smo na ovakve utakmice. Uvijek imamo obavezu da pobjeđujemo, a sada je potrebno da dođemo do tri boda i ostanemo u trci za nokaut fazu. Daćemo sve od sebe, kao što dajemo prethodnih 11 godina", poručio je Simeone.

Stefan Savić je u stroju - pokušaće da zaustavi opasne napadače “farmaceuta”, Patrika Šika prije svih, ali mnogo toga zavisi od učinka ofanzivnih napadača Atletika.

"Posebna utakmica. Meč je poput finala za oba tima. Biće agresivno, sa mnogo intenziteta... Daćemo sve od sebe. Napadaćemo", najavio je ofanzivnu igru trener Leverkuzena Ćabi Alonso.

Španac je sa posebnom dozom poštovanja govorio o Simeoneu.

"Inspirisan sam Simeoneovom energijom i načinom kako je prenosi na igrače. Jedan je od najboljih u tome, tačno zna šta treba da prenese fudbalerima. Veoma je dobar", rekao je Alonso.

U grupi A Liverpul gostuje Ajaksu i nedostaje mu makar bod da obezbijedi prolazak, dok prvoplasirani Napoli u meču bez rezutatskog značaja dočekuje Rendžers.

Novinare je na pres konferenciji Liverpula zanimalo zašto ekipa u gostima ne igra dobro, kao kod kuće.

"Da budem iskren, nisam razmišljao o tome. Pripremam ekipu za važnu utakmicu i, izvinite, ali nisam spreman na to pitanje u ovom trenutku", bio je iznenađen menadžer "redsa" Jirgen Klop.

Liverpul je u subotu, iznenađujuće, poražen u gostima od Notingema.

"Bili smo u dobrom momentu, dok nismo izgubili taj meč. Neki igrači su bili povrijeđeni, drugi nisu mogli da igraju, a igrali smo protiv ekipe koja se dobro branila. Radimo i pokušavamo da poboljšamo situaciju. Znam da je teško, biće teško i protiv Ajaksa, ali sam optimista. Poslije prve utakmice i poraza od Napolija ljudi nisu vjerovali da ćemo se plasirati u osminu finala. Ali sada imamo priliku da obezbijedimo nastavak takmičenja i zbog toga smo ovdje", rekao je Njemac.

Interesantno je i u grupi D, gdje sve četiri ekipe imaju šansu za prolazak, a večeras se sastaju Totenhem i Sporting iz Lisabona, odnosno Ajntraht iz Frankfurta i Olimpik iz Marseja.

PAROVI

Grupa A

Ajaks - Liverpul (21)

Napoli - Rendžers (21)

Standings provided by Sofascore

Grupa B

Klub Briž - Porto (18.45)

Atletiko Madrid - Bajer (21)

Standings provided by Sofascore

Grupa C:

Inter - Viktorija Plzenj (18.45)

Barselona - Bajern (21)

Standings provided by Sofascore

Grupa D

Totenhem - Sporting (21)

Ajntraht - Marsej (21).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: