Pokušaj otmice: Iranci "love" slavnog fudbalera

"Alija Karimija, jednog od glavnih vođa nedavnih nereda u zemlji, sudska vlast goni jer je kao neprijatelj države podsticao na proteste", objavila je i novinska agencija Mer

5794 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iranska tajna služba pokušala je da kidnapuje slavnog fudbalera Alija Karimija, koji živi u Dubaiju, piše britanski Tajms.

Karimi, koga su Iranci zvali Mađioničar, putem društvenih mreža podržao je proteste koji bukte u zemlji nakon smrti Mahse Amini.

Prije 20-ak dana su ga ultrakonzervativne novine Kajhan optužile da je "režirao nemire" i "dolivao ulje na vatru" te tako doveo do "ubistva mnogih mladih ljudi".

"Alija Karimija, jednog od glavnih vođa nedavnih nereda u zemlji, sudska vlast goni jer je kao neprijatelj države podsticao na proteste", objavila je i novinska agencija Mer.

Iran je poprište demonstracija otkako je 22-godišnja Iranka umrla 16. septembra, nakon što ju je u Teheranu uhapsila policija koja ju je optužila da je prekršila kodeks oblačenja Islamske Republike za žene, posebno nošenje vela.

Desetine ljudi, uglavnom demonstranata, ali i pripadnika snaga bezbjednosti, ubijeni su tokom skupova koje su vlasti opisale kao "nerede", dok su stotine uhapšene.

Ali Karimi bio najbolji igrač Azije 2004, a igrao je za Bajern, između 2005. i 2007.godine.

Bonus video: