Put bez kojeg se ne može: Deset mjeseci, 140 treninga, 19 utakmica - tako se stvorio talentovan tim

Veliki uspjeh kadetske fudbalske reprezentacije Crne Gore, igrača koji su kao polaznici pilot projekta “Škole fudbala” FSCG u minulih deset mjeseci vrijeme najčešće provodili zajedno, pokazao je put koji naše mlađe reprezentativne selekcije moraju da slijede u budućnosti

12544 pregleda 15 komentar(a)
Mladi crnogorski fudbaleri slave veliki uspjeh u Poljskoj, Foto: FSCG
Mladi crnogorski fudbaleri slave veliki uspjeh u Poljskoj, Foto: FSCG

Oktobra prošle godine u Fudbalskom savezu Crne Gore, nakon gostovanja Oliviera Doglia, Uefinog menadžera za razvoj omladinskog fudbala, odlučili su da razmotre mogućnost osnivanja akademije, koja bi okupljala najtalentovanije mlade fudbalere iz cijele države.

Iako je ta ideja mogla (i morala) da bude sprovedena i ranije, za prave stvari nikada nije kasno. Uglavom, priča je filmska - generacija fudbalera rođenih 2006. i mlađih (U 17 selekcija), koja je predata u ruke Goranu Perišiću, odabrana je da bude pilot projekat “Škole fudbala FSCG”.

Dječaci koji su u minulih 12 mjeseci u više navrata boravili na pripremama, dane tokom sedmice većinom provodili u radu u reprezentaciji, boravili u hotelu, trenirali zajedno, a vikendima igrali utakmice u svojim klubovima, prije tri dana u Poljskoj proslavili su jedan od najvećih uspjeha crnogorskog fudbala u mlađim kategorijama - preko favorizovanog domaćina i jake Austrije dominantno su osvojili prvo mjesto u grupi i plasirali se u elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

”Škola fudbala FSCG”, koja bi zapravo trebalo da bude preteča akademije, možda i nije jedini razlog velikog uspjeha - ali sigurno je značajno uticao. Škola i nije garancija da će sada svaka naredna generacija ostvariti takav ili sličan uspjeh, jer i mnogo druge zemlje, većina klinaca u Evropi, rade i treniraju na sličan način. Novi metod pripreme i razvoja najtalentovanijih fudbalera pokazao je, međutim, put kojim treba da se ide - put bez kojeg se ne može.

- Projekat se pokazao kao pun pogodak i pokazatelj je ostalim generacijama kako treba da rade da bi došli do željenog uspjeha - sumira utiske Perišić u razgovoru za FSCG dan nakon povratka iz Poljske.

- Igrači su iznijeli najveći teret i ovaj uspjeh je njihova najveća zasluga. Presrećan sam zbog njih jer su uložili sebe tokom prethodnih deset mjeseci obilježenih velikim radom i trudom. Mislim da se to i isplatilo - dodao je selektor kadetske reprezentacije.

Tu su i egzaktni podaci:

- Momci su mnogo napredovali u odnosu na početak. Deset mjeseci priprema, 140 treninga, 19 utakmica, 13 pobjeda, tri neriješena rezultata i tri poraza - nije to mala stvar. Imati ih praktično svakog dana i raditi sa njima je velika prednost, svi smo rasli kao grupa tokom tog vremena. Mislim da je ovako bolje nego da su stalno bili u klubovima, gdje bi se kvalitet vjerovatno rasuo. Ovo je način kako bi ostale generacije trebalo da rade uoči nekih jakih utakmica i turnira - smatra Perišić.

Rezultat je stigao odmah - istovremeno kao nagrada i poruka (putokaz). I Poljska i Austrija bili su doskora miljama ispred crnogorskih mlađih reprezentativnih selekcija...

- I prije početka turnira vjerovali smo u rad koji traje već deset mjeseci, vjerovali smo da možemo da igramo sa svakim. Kada na okupu imate najbolje momke, kada radite sa njima deset mjeseci skoro pa svaki dan u veoma jakom ritmu i njih dvadesetak ili više daje sve od sebe, onda vam to daje za pravo da smatrate da možete da igrate protiv i najjačih reprezentacija na kontinentu - istakao je Perišić.

Priča se, međutim, ovdje ne završava: Vasilije Adžić, Marko Perović, Andrej Camaj i ostali momci koji su ostvarili veliki uspjeh, u martu će se nadmetati sa još jačim reprezentatacijama. Kojim - znaće se 8. decembra, kada će se održati žrijeb elitne runde.

- Čekaće nas još kvalitetniji protivnici. Ipak, nadam se i da ćemo imati malo sreće na žrijebu. Odigraćemo još nekoliko prijateljskih utakmicama do tada, a sigurno je da ćemo imati i još jače pripreme za elitnu rundu. Nadam se dobroj igri i rezultatu, ko god da nam bude u grupi - zaključio je Perišić.

140 zajedničkih treninga u minulih 11 mjeseci imali su mladi crnogorski fudbaleri koji su početkom sedmice u Poljskoj ostvarili velikih uspjeh i plasirali se u elitnu rundu kvalifikacija za EP. Kao polaznici pilot projekta Škole fudbala FSCG odigrali su 19 utakmica, tokom nedjelje najčešće trenirali zajedno

Bonus video: