Bili 10. u ligi od 27 timova i ispali, a izborili mjesto u Kopa libertadoresu?!

Klub iz Parane osvojio Kup Argentine i izborio plasman u elitno takmičenje južnoameričkog fudbala, iako će zbog trogodišnjeg koeficijenta igrati u drugom rangu u Argentini. Da stvar bude čudnija, do prvog trofeja u klupskoj istoriji stigao slučajnim golom Tijaga Banege

8147 pregleda 2 komentar(a)
Foto: www.facebook.com/clubpatronatooficial/
Foto: www.facebook.com/clubpatronatooficial/

Sistem takmičenja u fudbalu u Argentini je jako čudan, pa se tako dogodilo nešto što je svuda drugdje na svijetu nezamislivo.

U centru čudne kombinatorike je Atletiko Patronato, koji je zauzeo 10. mjesto u ligi sa 27 timova i ispao?!

Naime, u Argentini se o ispadanju u niži rang odlučuje na osnovu rezultata iz tri sezone, pa je timu iz Parane uzalud bilo što je osvojio 50 bodova ove godine (40 u prvenstvu, 10 u Liga kupu), jer je u prethodne dvije uzeo ukupno 60.

Tih 110 bodova se podijelilo na 103 utakmice, pa je sa koeficijentom 1,068 bio ispod Platensea. Zanimljivo, prvi klub iznad crte je osvojio 87 bodova, ali na 79 utakmica, jer se računaju samo utakmice u elitnom rangu, pa je sa koeficijentom 1,101 bio ispred Partonata.

I da sve bude još čudnije, Partonato je nakon ispadanja izborio plasman u Kopa libertadores?! Pitate se kako? Osvojio je Kup Argentine, a po pravilima AFA, ko uzme taj pehar ide direktno u južnoameričku verziju Lige šampiona.

A da sve bude potpuno neuobičajeno, gol koji je postigao za svoj prvi trofej u karijeri je sasvim slučajan, jer je Tijago Banega uklizao da vrati izgubljenu loptu i savršeno lobovao golmana Taljeresa za konačnih 1:0.

Bonus video: