Sutjeska opet pita - dokle više: Dabanović nam ne sudi u skladu sa reputacijom

U saopštenju na zvaničnom sajtu, pod naslovom Dokle više, Sutjeska tvrdi da je Dabanović, koga naziva našim najboljim sudijom, napravio nekoliko previda koji su uticali na ishod meča i pobjedu Budućnosti (1:0), koju, kako je navedeno, nikšićki klub ne želi da umanji

11260 pregleda 21 komentar(a)
Sa meča Sutjeska - Budućnost, Foto: Meridianbet 1.CFL
Sa meča Sutjeska - Budućnost, Foto: Meridianbet 1.CFL

Nakon 13 relativno mirnih i "nekontroverznih" rundi Prve crnogorske Meridianbet fudbalske lige, stigla je prva otvorena žalba na suđenje u domaćem šampionatu.

Uputio ju je aktuelni šampion Sutjeska, zbog suđenja Nikole Dabanovića u derbiju 14. kola, protiv Budućnosti.

U saopštenju na zvaničnom sajtu, pod naslovom Dokle više!? S02E01, Sutjeska tvrdi da je Dabanović, koga naziva našim najboljim sudijom, napravio nekoliko previda koji su uticali na ishod meča i pobjedu Budućnosti (1:0), koju, kako je navedeno, nikšićki klub ne želi da umanji.

"Fudbalski klub Sutjeska, aktuelni crnogorski šampion, ne treba i ne traži pomoć od bilo koga iz fudbalskog života Crne Gore, ali imamo želju da crnogorska fudbalska i šira javnost stekne uvid u određena dešavanja, jer nismo sigurni da to vide odgovorne institucije.

Krajnji cilj nam je, kao i svim akterima koji su uključeni u fudbalska takmičenja (kao učesnici ili organizatori), zdravi sportski odnosi i fer i sportska borba na terenu, jer smatramo da samo u takvoj borbi postignuti rezultat stvarno vrijedi i da na taj način jedino možemo pokazati stvarne vrijednosti.

Kako bi se stvorili takvi uslovi i kako bismo svi bili usmjereni na ostvarenje zajedničkog cilja, svoj doprinos moraju dati i ostali akteri, ne samo klubovi ili igrači.

Shodno tome, smatramo da poslednja dešavanja na najvećem crnogorskom derbiju ne doprinose zajedničnom interesu. Konkretno, vjerujemo da reakcije našeg najboljeg arbitra Nikole Dabanovića nijesu bile u rangu važnosti utakmice i njegove međunarodne reputacije", navodi Sutjeska, uz napomenu da ovim ne želi da umanji "pobjedu najvećeg rivala".

U saopštenju se navode sporni momenti.

"U prvoj situacije je evidentno da naš fudbaler Ilija Tučević prvi dolazi do lopte, a nakon toga biva fauliran od strane protivničkog golmana, dok pomoćni sudija konstatuje da je lopta nakon duela otišla u gol aut, što nedvosmisleno potvrđuje našu konstataciju. Ukoliko je potrebno razmišljati o intenzitetu start(ov)a u drugoj situaciji, moramo biti svjesni činjenice da fudbaler naše ekipe trči prema golu brzinom 33.2 km/h, i prvo dobija ruku na lakat, pa na rame, pa biva uhvaćen pod ruku i na kraju odgurnut laktom u leđa... složićete se da pri toj brzini, čak i mali kontakt može poremetiti ravnotežu igrača.

U trećoj situaciji očigledno je igranje rukom u šesnaestercu, a o tome svjedoći i ruka koja nastavlja u pravcu lopte nakon što je ostvaren kontakt sa istom, dok posljednja situacija, u kojoj odbrambeni fudbaler protivnika (nakon prethodne usmene opomene arbitra) drži našeg kapitena sa obje ruke čitavih deset sekundi, dok ga konačno nije "prizemljio", ne traži dodatno pojašnjenje", saopšteno je iz Sutjeske.

Iz kluba navode da pamte "i prošlu sezonu i istog djelioca pravde, koji na utakmici protiv Mornara, uz dodatne tri sporne situacije, 'boksovanje' lopte odbrambenog igrača u svom šesnaestercu, tačno ispred arbitra, nije okarakterisao kao kazneni udarac", pa se ne mogu "odati utisku i činjenicama, i pomisliti da su u pitanju previdi, jer ih je previše za nekoga ko se već duže vrijeme kotira kao najbolji crnogorski sudija".

"Prisjetićemo se i arbitara koji su, prošle godine, nakon što su dijelili pravdu na utakmicama naše ekipe, bili kažnjavani ili revoltirani zbog pritiska od pretpostavljenih završavali svoje sudijske karijere.

Klub će, ukoliko se ponove slične situacije, biti prinuđen da traži izuzeće, bez obzira na ime ili rang koji sudija ima. I to isključivo sa jednim ciljem - radi ozdravljenja crnogorskog fudbala, po svim segmentima", saopšteno je iz Sutjeske.