Direktor Superlige najavio posjetu Nionu: UEFA spremna za dijalog

Rajhart je bivši direktor RTL televizije, a nedavno je izabran za novog izvršnog direktora kompanije A22 Sport Menadžment, koja stoji iza projekta evropske fudbalske Superlige

4011 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bernd Rajhart, generalni direktor Superlige, najavio je početak dijaloga sa čelnicima UEFA, gostujući u podkastu čiji je domaćin Toni Kros “Einfach Mal Luppen”.

"Ponudili smo Uefi način dijaloga i poziv je prihvaćen. Biću u Nionu naredne nedjelje da razgovaramo o toj temi. Dijalogom da se druga strana čuje možemo da se suočimo sa idejama. Sigurno nećemo moći da se dogovorimo o svemu. Ali to je dobar znak za klubove koji možda još zaziru ili čak strahuju od sankcija ako se upuste u dijalog. Uefina posvećenost da bi otvoren dijalog o budućnosti fudbala trebalo da bude moguć je pozitivan znak”, kazao je Rajhart.

Rajhart je bivši direktor RTL televizije, a nedavno je izabran za novog izvršnog direktora kompanije A22 Sport Menadžment, koja stoji iza projekta evropske fudbalske Superlige.

Evropska Superliga je projekat koji je 12 klubova pokrenulo u aprilu prošle godine, ali je zbog kritika javnosti to takmičenje napustilo devet klubova (Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Inter, Milan i Atletiko Madrid).

Superligu sada podržavaju Real Madrid, Barselona i Juventus, a odluka o imenovanju novog direktora dolazi u trenutku kada se čeka presuda Evropskog suda pravde po tužbi Superlige.

Ta organizacija je tužila Uefu za monopol nad međunarodnim takmičenjima, poput Lige šampiona.

Sud će 15. decembra donijeti neobavezujuće mišljenje, a konačna presuda se očekuje naredne godine.

"Smatramo da evropski fudbal u ovom trenutku ne ispunjava svoj potencijal. Da se ​​u Evropi mogu ponuditi bolja takmičenja. Zabrinuti smo zbog ekonomskog ekosistema klubova koji su trenutno pod finansijskim pritiskom i smatramo da bi evropsko klupsko takmičenje trebalo da organizuju klubovi, kao što se to radi u nacionalnim ligama”, rekao je Rajhart.

“Jasno je takođe da je sportsko takmičenje isto za sve i da mora svim klubovima da pruži priliku da žive evropski san. U Superligi nema stalnih članova, ona nije zatvorena cjelina”, naglasio je.

Rajhart je rekao da UEFA pravi greške ne poštujući pravilo koje je sama uvela – finansijskog fer-pleja.

"Potreban nam je snažan finansijski fer-plej koji nameće i kažnjava prekršaje. U ovom trenutku postoje sumnje u to, jer UEFA ne kažnjava kršenje pravila kako bi trebalo. S obzirom da se svi klubovi takmiče, na kraju krajeva, i da dovedu najbolje igrače, narušavanje konkurencije je to što klubovi sa skoro neograničenim resursima mogu da isplaćuju velike plate ili transfere, za razliku od Reala ili Bajerna, koji imaju ogranilenja".

Rajhart smatra da bi klubovi morali da budu nosioci fudbalskih odluka.

"Klubovi su ti koji fudbal ispunjavaju životom. Oni jedini rizikuju, ulažu - u igrače, u trening centre, u omladinsku akademiju. Oni renoviraju svoje stadione... uz velika ulaganja. Oni podržavaju sve rizike fudbala, ali zaista nemaju pravo glasa u svom evropskom klupskom takmičenju. Navijači su navijači klubova a ne organizacije sa sjedištem u Švajcarskoj. Ako ih pitate za koga navijaju, reći će vam za klub ili igrača, a ne za Uefu", rekao je Rajhart.

Bonus video: