Katar jedva čeka početak Mundijala: Želimo da pobijedimo u prvom meču

Katar je domaćin Mundijala, a na otvaranju, 20. novembra igra sa Ekvadorom. U grupi A su još Senegal i Holandija

4557 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada Katar bude igrao s Ekvadorom na otvaranju Svjetskog prvenstva 20. novembra, 18-godišnji nacionalni projekat izgradnje respektabilne ekipe, vrijedan milione dolara, biće stavljen na iskušenje.

Pobjeda u toj uvodnoj utakmici, prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu, dala bi Kataru značajne bodove i zamajac potreban da prođe u šesnaestinu finala, rekao je bivši katarski napadač Mohamed Mubarak al-Mohanadi.

"Želimo da pobijedimo u prvoj utakmici. To je najvažnije. Ne tražimo od njih da osvoje Svjetsko prvenstvo" dodao je.

Većina katarske ekipe Svjetskog prvenstva - od kojih su većina državljani i iseljenici rođeni, odrasli i naturalizovani u Kataru - skautirani su kao djeca i došli su kroz redove akademije Aspire vrijedne 1.3 milijarde dolara.

Šeik Jasim Bin Hamad Al-Tani, brat vladajućeg katarskog emira, osnovao je Aspire 2004. za razvoj domaćih igrača. Mnogi igrači, uključujući zvjezdani dvojac Akrama Afifa i najboljeg strijelca Almoeza Alija, igraju zajedno pod vođstvom trenera španskog porijekla Feliksa Sančesa od 2014. godine, kada ih je vodio do titule šampiona Azije za igrače do 19 godina.

Sančes je od juna katarske igrače vodio na pripreme u Španiju i Austriju, a selekcija je odigrala niz prijateljskih utakmica.

Mundijal je na programu od 20. novembra do 18. decembra.

Bonus video: