Marko Perović, generacija 2006: Fudbal, škola i veliki snovi

Marko Perović je jedan od lidera kadetske reprezentacije koja je pokazala da postoji svjetlo na kraju tunela i plasirala se u elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

5713 pregleda 6 komentar(a)
"Saigrači mi kažu da podsjećam na Fila Fodena": Marko Perović, Foto: Privatna arhiva
"Saigrači mi kažu da podsjećam na Fila Fodena": Marko Perović, Foto: Privatna arhiva

Mladi crnogorski fudbaleri su nedavno plasmanom u elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ostvarili uspjeh koji se dugo čekao. Nisu to uradili srećno, ili uz povoljan žrijeb, već pobjedama nad renomiranim selekcijama - Poljskom (2:0) i Austrijom (1:0).

Marko Perović, 16-godišnjak iz Budućnosti, i njegovi saigrači pod vođstvom selektora Gorana Perišića, te kao dio “pilot-projekta” - Škole fudbala FSCG - probili su neke barijere, baš u momentu kada je izgledalo da je CG fudbal u slobodnom padu...

- Bilo je teško, znali smo protiv koga igramo, ali vjerovali smo u sebe, u zajednički rad, u naš kvalitet. Nismo zazirali od rivala, znali smo da imamo šansi ako damo 100 odsto - kaže mladi Perović.

Nisu izgubili vjeru ni kada su vidjeli da je Poljska, domaćin i prvi rival, u uvertiri za turnir pobijedila Englesku čak 5:0.

- Nije nam bilo svejedno - priznaje Perović. - Ali, odgledali smo snimak tog meča i vidjeli da i oni, kao i sve selekcije, imaju nedostatke. Vidjeli smo i da možemo da igramo protiv njih.

Ključ uspjeha je zajedništvo, stvoreno tokom 10 mjeseci priprema po posebnom programu, koji je okupio najtalentovanije igrače 2006. godišta.

- Trenirali smo kvalitetno, imali smo sve uslove i van terena, bili smo maksimalno posvećeni. Pritom, zbližili smo se, nismo samo saigrači, već i drugovi. Znamo kako dišemo, znamo koliko ko može, a kad ne može, tu smo da mu pomognemo. Talenat imamo, a zajednički rad i naš odnos dali su rezultat.

Kadetsku selekciju u martu čeka elitna runda, protivnici će biti poznati u decembru.

- Sada smo dobili i “dokaz” da vrijedimo i da možemo. Radujemo se onome što nas čeka i motivisani smo da se borimo sa svima. Možda i ostvarimo istorijski uspjeh i plasiramo se na veliko takmičenje, kao prva naša selekcija koja je to uspjela. To nam je san.

Perović je odavno prepoznat kao nesvakidašnji potencijal, dječak izuzetnih brzinskih i tehničkih kvaliteta, koji igra sa obje noge, daje golove i lijevom i desnom sa pozicije krilnog igrača...

- Saigrači mi kažu da podsjećam na Fila Fodena. Gledam utakmice Mančester sitija, da vidim kako on radi neke stvari. Pokušavam da iz svakog treninga i nakon svakog dana izađem bolji. Mislim da je u današnjem fudbalu i zahtjevima koje nosi veoma važno da igrač koristi podjednako obje noge, da može da reaguje u svakoj situaciji i poziciji u kojoj se nađe. Vježbam to i radim na tome svakodnevno - navodi Perović.

Talenat koji ima doveo ga je sa 16 godina blizu prvog tima Budućnosti. Trenira sa seniorima, još čeka debi, a samo je pitanje dana kada će ga dočekati.

- To je jedan od mojih ciljeva i snova, da debitujem za prvi tim Budućnosti.

A neka dalja budućnost - želje su velike, možda dječačke, ali zašto da ne budu i ostvarive.

- Da igram za Bajern, da osvojim Ligu šampiona. I naravno, da nastavim da igram za selekcije Crne Gore, sve do našeg najboljeg tima.

I dok gradi fudbalski put, ne želi da zanemari školovanje.

- Imam mnogo obaveza, ali i veliko razumijevanje svih u podgoričkoj Elektro-tehničkoj školi, na čelu sa direktorom Ersanom Spahićem. Nemam riječi da im zahvalim, trudim se da opravdam to, a vjerujem i da su ponosni na mene - zaključio je Perović.

Bonus video: