”Đavoli” žele da onemoguće savršen učinak Sosijedada

U posljednje kolo Lige Evrope samo Real Sosijedad ulazi sa svih pet pobjeda, Roma pod imperativom trijumfa

1926 pregleda 0 komentar(a)
Erik ten Hag kroz Ligu Evrope traži Ronaldov povratak u formu, Foto: ED SYKES
Erik ten Hag kroz Ligu Evrope traži Ronaldov povratak u formu, Foto: ED SYKES

Proljeće u Ligi šampiona iz jedne od najjačih liga Evrope, La Lige, dočekaće samo aktuelni prvak Starog kontinenta, Real Madrid. U Ligi Evrope daleko je povoljnija situacija klubova iz veće zemlje Pirinejskog poluostrva, a Real Sosijedad je jedina ekipa iz osam grupa sa maksimalnim učinkom pred posljednje, 6. kolo.

Ekipa iz San Sebastijana igra derbi na svom terenu protiv Mančester junajteda, do kojeg je na “Old Trafordu” bila bolja i slavila sa 1:0. Ipak, “đavoli” su dobili ostala četiri duela, pa će na gostovanju tražiti ubjedljiviju pobjedu, kako bi fudbalsko proljeće dočekali sa prve pozicije. U prilog ekipi Erika ten Haga su kadrovski problemi domaćina - neće moći da računaju na čak sedam važnih igrača, jer zbog povreda će derbi propustiti Sadik, Kubo, Ojarzabal...

Ni gosti nisu kompletni, ali su u daleko povoljnijoj poziciji i holandskom stručnjaku preostaje samo da nađe zamjene za Varana i Grinvuda. “Đavoli” su od poraza od Sosijedada neuspjeh doživjeli jedino u gradskom derbiju sa Mančester sitijem, a u nizu su od osam utakmica bez poraza - šest pobjeda i dva remija. Njihov duel u grupi E, večeras od 18.45, samo je borba za prvu poziciju, jer su oba kluba obezbijedila nokaut fazu.

Zato je u grupi C siguran samo Betis, dok će prvi pobjednik Lige konferencija, Roma, koja je preko najmlađeg Uefinog takmičenja i zaslužila mjesto u Ligi Evrope, fudbalsko proljeće u tom takmičenju tražiti na Olimpiku protiv Ludogoreca. Oba kluba imaju po sedam bodova, ali remi odgovara bugarskoj ekipi zbog pobjede kući od 2:1. Remi ili poraz Romu bi odveo u fudbalsko proljeće, ali Lige konferencija.

- Ambicija mojih igrača je da ne igraju opet u Ligi konferencija. Oni žele u plej-of Lige Evrope i utakmice protiv ekipa kvaliteta za osvajanje Lige šampiona. To je ono što dobijamo trijumfom nad Ludogorecom, ali znamo da neće biti lako, što zbog pristiska važnosti, što zbog velikog kvaliteta našeg rivala. Za nas je bitno da će Zaniolo moći da pomogne, nije 100 odsto spreman, ali je uvijek dobro imati ga u ekipi - kazao je trener “vučice” Žoze Murinjo, pred večerašnji susret od 21 sat.

Osim dva derbija, odigraće se još po sedam duela u oba termina, u 18.45 sati najviše je neizvjesnosti u grupi H, gdje je Crvenoj zvezdi potrebna pobjeda u Monte Karlu, ali i da Trabzonspor ne dobije ubjedljivije na svom stadionu Ferencvaroš.

Samo je mađarski prvak obezbijedio nokaut fazu Lige Evrope, Monako ima sedam bodova, Trabzon i Zvezda po šest. Istovremeno, u grupi F se sve četiri ekipe bore za prolazak, Laciju je dovoljan remi u Roterdamu sa Fejenordom, a Šturmu je takođe potreban bod na gostovanju Mitjilandu u Danskoj. U kasnijem terminu lideru Bundeslige, Union Berlinu, dovoljan je remi za prolazak na gostovanju Rojal Unionu, koji je osvojio grupu D.

Partizanu pobjeda znači proljeće u Evropi

Identičan broj utakmica - 16, danas će se odigrati u u Ligi konferencija, ali u tri termina. Grupa A, u kojoj su poznata oba putnika u plej-of, Bašakšehir i Fiorentina, počeće u 16, 30 sati, od 18.45 časova na programu je osam utakmica, dok će se šest duela odigrati od 21 sat.

Region ima samo dva predstavnika, od 18.45 sati Balkaniju je neophodna ubjedljiva pobjeda na gostovanju ĆFR Klužu, ali i da Slavija izgubi od Sivaspora za snove o fudbalskom proljeću.

Sa Partizanom je sasvim drugačija i realnija priča - “crno-bijeli” bi pobjedom u Beogradu nad ekipom Slovačko, obezbijedili 1/16 finala, a ako Nica ne savlada Keln, tim Gordana Petrića bi osvojio grupu i direktno otišao u osminu finala Lige konferencija.

Bonus video: