"Ne ulazite u ideološke ili političke bitke, neka fudbal bude u centru pažnje"

Britanski Skaj je objavio pismo predsjednika FIFA Đanija Infantina i generalne sekretarke Fatme Samure, koje je poslato usred sve većeg pritiska na igrače da budu “društveni aktivisti” tokom turnira

4594 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svjetska kuća fudbala (FIFA) poslala je pismo nacionalnim savezima zemalja učesnica Mundijala u kojima ih poziva da se usredsrede na turnir u Kataru i ne učestvuju u predavanjima o moralu i uvlačenju fudbala "u ideološku ili političku bitku".

Britanski Skaj je objavio pismo predsjednika FIFA Đanija Infantina i generalne sekretarke Fatme Samure, koje je poslato usred sve većeg pritiska na igrače da budu “društveni aktivisti” tokom turnira.

Veliki dio fudbalske javnosti je izrazio zabrinutost zbog “patnje” slabo plaćenih radnika migranata tokom izgradnje infrastrukture i diskriminatornim zakonima u Kataru koji “kriminalizuju” istopolne odnose.

“Znamo da fudbal ne živi u vakuumu i podjednako smo svjesni da širom svijeta ima mnogo izazova i poteškoća političke prirode. Ali nemojte dozvoliti da se fudbal uvlači u svaku ideološku ili političku bitku”, navodi FIFA.

“U FIFA se trudimo da poštujemo sva mišljenja i uvjerenja, a da ne dajemo moralne lekcije ostatku svijeta. Jedna od velikih snaga svijeta je raznolikost, a ako inkluzija išta znači, to znači poštovanje te različitosti. Nijedan narod, kultura ili nacija nisu 'bolji' od bilo kog drugog. Ovaj princip je kamen temeljac međusobnog poštovanja i nediskriminacije. I ovo je takođe jedna od osnovnih vrijednosti fudbala. Zato, molim vas, hajde da svi to zapamtimo i pustimo fudbal da bude u centru pažnje“.

Infantino - i njegov liderski tim - nije bio na mjestu predssjednika FIFA kada je Izvršni komitet glasao 2010. da se Svjetsko prvenstvo dodijeli Kataru.

Bonus video: