Hrvatski klub u Australiji kažnjen zbog fašističkih poruka navijača

Sidnej junajted je klub hrvatskih iseljenika u Australiji. Osnovan je 1958. pod imenom Sidnej Croatia, ali je krajem osamdesetih promijenio ime jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima klubova

2307 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Sydney United 58 FC
Foto: Sydney United 58 FC

Fudbalski klub Sidnej junajted 58 kažnjen je sa 15 hiljada dolara zbog fašističkog - ustaškog - skandiranja navijača na utakmici finala Kupa Australije protiv Makartura odigranoj prošlog mjeseca.

Australijski fudbalski savez osudio je ponašanje navijača kao "izrazito uvredljivo" i istakao da će u slučaju ponavljanja incidenta klub možda biti i izbačen iz takmičenja.

Dvojica navijača su uhapšena su zbog nacističkog salutiranja i doživotno su izbačeni sa stadiona.

Navijači Sidneja, koji je senzacionalno izborio finale kupa, u kojem je 2:0, vikali su "Za dom spremni" s visoko podignutim desnim rukama.

Sidnej junajted je klub hrvatskih iseljenika u Australiji. Osnovan je 1958. pod imenom Sidnej Croatia, ali je krajem osamdesetih promijenio ime jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima klubova.

Australijski savez će novac od kazne iskoristiti da finansira edukacije, radionice i materijale koji se bave suzbijanjem diskriminacije u australijskom društvu.

Klub će biti dodatno kažnjen, oduzimaće mu se bodovi, a biće i izbačen iz kupa na tri godine ako ne ispuni pet uslova koje je savez postavio, kao što su organizacija antirasističkih radionica za zaposlene, volonterski rad u jevrejskim zajednicama...

"Ovo su bile neke od najružnijih scena koje vidjeli u našem fudbalu. Nadamo se da će sankcije biti poruka i drugim klubovima da se takvo ponašanje neće tolerisati", kazao je čelnik jevrejskog zastupničkog doma u državi Novi Južni Veks Daren Bark.

Bonus video: