Ekvador: Ne otpisujte latino „trikolore”

Reprezentacija Ekvadora igra četvrti od posljednjih šest mundijala, ali je za plasman u Katar iz administrativnih razloga strahovala dugo nakon završetka kvalifikacija. Sada je spremna za borbu

7660 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Džinovske kornjače sa ostrva Galapagos najpoznatiji su simbol Ekvadora, no zemlja sa nultom geografskom širinom u posljednje vrijeme se često prepoznaje i po fudbalu.

Prekretnica je 2002. godina - “la tri”, odnosno “trikolori”, prvi put u istoriji plasirali su se na Svjetsko prvenstvo. Već četiri godine kasnije, u Njemačkoj, uspjeli su prvi put da prođu grupu (u osmini finala u Frankfurtu poraženi su od Engleza 2:0), a 2014. u Brazilu za tom im nije bila dovoljna pobjeda i remi, kao ni gol razlika 3:3 - presudio je poraz od Švajcaraca u posljednjem minutu prvog kola, ispali su u prvoj fazi.

Nije ih bilo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, no kvalifikacioni ciklus za Katar 2022. pokazao je da je kriza bila samo trenuta. Argentinac Gustavo Hulo Alfaro preuzeo je Ekvador u predvečerje starta kvalifikacija, stigao je direktno sa klupe Boke juniors, i za kratko vrijeme “skockao” tim koji je osvojio četvrto mjesto u zoni KONKAKAF - samo dva puta prije toga, 2002. i 2006, Ekvadorci su na svom kontinetu bili bolje plasirani.

Na stadionu “Rodrigo Paz Delgado” u glavnom gradu Kitu, u surovim uslovima obronaka planinskog vijenca Andi, na oko 2.800 metara nadmorske visine (“fudbal ispod oblaka” - mediji su tako opisivali utakmice) nisu pobijedili ni Brazil ni Argentina, Kolumbijci su primili šest, a Urugvajci četiri gola.

No, za razliku od 30 reprezentacija, ne računajući domaći Katar, koje su po završetku kvalifikacija mogle bučno da proslave plasman na Svjetsko prvenstvo, Ekvadorci nisu mogli da se opuste.

Nakon fudbalske, počela je, naime, administrativna borba, jer su Čileanci, jedna od selekcija koja je ostala iza Ekvadora i bez mundijalskog plasmana, došla do saznanja da je za tu reprezentaciju nastupio - Kolumbijac!

Bajron Kastiljo je ime ekvadorskog fudbalera na kojeg je pala sumnja - Čileanci su predali žalbu Fifi tvrdeći da “imaju dokumenta” koja potvrđuju da se u stvari radi o Kolumbijcu.

Na pomolu je bio fudbalski skandal decenije, ponadali su se Čileanci, i ne samo oni, već i Italijani, bilo je onih koji su povjerovali da bi četvorostruki svjetski prvaci i najveći gubitnici kvalifikacija mogli na mala vrata da se dočepaju Katara, ali nada je bila uzaludna. Fifa je 10. juna saopštila da je njena disciplinska komisija zatvorila postupak, pa su Ekvadorci mogli napokon na miru da se pripremaju za SP.

Sa sve “Kolumbijcem”, Bajronom Kastiljom u timu.

Fudbalska reprezentacija Ekvadora, Ekvador, SP Katar 2022.
foto: Shutterstock

Nije Kastiljo, vezista meksičkog Leona, 23-godišnjak koji je bio starter na sedam kvalifikacionih duela, najvažniji igrač Ekvadora, iako ima značajno mjesto u timu.

Ta uloga i dalje pripada 32-godišnjem Eneru Valensiji, nekadašnjem napadaču Vest Hema i Evertona, koji već treću godinu predvodi napad turskog Fenerbahčea. Ovaj dokazani golgeter je na 74 utakmice za reprezentaciju postigao 35 golova i dalje je prvi izbor u napadu.

Iako se Ekvadorci polako oslanjaju i na mlađe snage, a dvojac iz Brajtona, 20-godišnji vezista Moises Kaisedo i 24-godišnji defanzivac Pervis Estupinjan imaju vrlo značajnu ulogu u timu. Još jedan ekvadorski fudbaler, 20-godišnji krilni fudbaler Džeremi Sarmiento, uspješno se razvija u Brajtonu.

Ekvador nema klasu kakvu imaju Brazil i Argentina, ali je u pitanju selekcija sa fudbalerima koji su spremni da se bore za svaku loptu. Igraju na otvaranju Mundijala, 20. novembra protiv domaćina Katara, a ako ostvare pobjedu ističu kandidaturu da zaprijete favoritima grupe A - Holandiji i Senegalu.

Raspored SP, SP Katar 2022.
foto: Sofascore

Bonus video: