Katar: Kontroverzni domaćin piše istoriju

Prvi put u istoriji Katar učestvuje na Svjetskom prvenstvu. Azijska zemlja je domaćin turnira, prvog zimskog i posljednjeg sa 32 reprezentacije

6630 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nedjelja, 20. novembar biće istorijski dan za katarski fudbal - reprezentacija te azijske zemlje odigraće protiv Ekvadora prvi meč ikada na jednom Svjetskom prvenstvu u fudbalu.

Mnogo kontroverzi je pratilo, prati i dalje kandidaturu Katara za organizaciju Mundijala. Govorilo se o kršenju ljudskih prava tokom izgradnje brojnih stadiona, o davanju mita prilikom donošenja odluke o dodjeli domaćinstva, ali su ti navodi demantovani, a FIFA je čak izašla u susret domaćoj, ali i ostalim selekcijama, pa prvenstvo pomjerila na zimu. Sve je praktično urađeno da Katar dobije organizaciju Mundijala.

Katar je u grupi A, a rivali su - osim Ekvadora - još Holandija i Senegal. Domaćin je apsolutni autsajder, teško i da će osvojiti neki bod, ali ostaće zapisano da je bio domaćin posljednjeg prvenstva na kojem će učestvovati 32 reprezentacije.

Fudbalski savez Katara osnovan je 1960. godine, tri godine kasnije postao je članica FIFA, da bi 1970. protiv Bahreina odigrao prvi meč u istoriji. Najveći uspjeh je osvajanje Azijskog kupa 2019. godine. Tada je Katar odigrao sedam utakmica, svih sedam pobijedio, a u meču za trofej bio bolji od Japana - 3:1. Najbolji strijelac i igrač na tom turniru bio je Almoez Ali, koji je postigao devet pogodaka. Za najboljeg golmana tog turnira proglašen je Sad Al-Šib.

Period od četiri godine između dva Mundijala Katar je iskoristio da odigra prijateljske utakmice protiv evropskih selekcija. UEFA mu je izašla u susret, pa je Katar tokom kvalifikacija za Mundijal bio u grupi sa selekcijama Portugala, Srbije, Luksemburga, Republike Irske i Azerbejdžana. Zabilježio je tri trijumfa, dva remija i pet poraza. U martu je tim koji vodi Španac Feliks Sančes imao dva prijateljska meča sa evropskim selekcijama - remizirao je sa Slovenijom (0:0) i pobijedio Bugarsku (2:1).

Fudbalska federacija Katara, Fudbaleri Katara
foto: www.qfa.qa

Sančes je rođen prije 46 godina u Barseloni. Prvi trenerski angažman imao je u “blaugrani” gdje je radio od 1996. do 2006. godine. Potom je otišao u Katar, radio u fudbalskoj akademiji, da bi kormilo nacionalnog tima preuzeo 2017.

Kada je riječ o igračkom kadru najveća zvijezda je kapiten, krilni igrač i najbolji strijelac Hasan Al-Hajdos koji je odigrao 165 utakmica. Tu su još pomenuti golman Al-Šib i napadač Ali, vezista Karim Budijaf, štoperi Bualem Kuki i Abdelkarim Hasan. Kompletan igrački kadar nastupa u domovini, igrači koji se nalaze na širem spisku su gotovo kompletnu 2022. godinu na pripremama reprezentacije...

Raspored SP, SP Katar 2022.
foto: Sofascore

Bonus video: