Engleska: Precijenjen ili zaista moćan Gordi Albion?

Englezi su na prethodnom Mundijalu bili četvrti, potom i finalisti Eura, pa kolijevka fudbala i sada ima velika očekivanja

9531 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uvod u Svjetsko prvenstvo nije mogao da bude negativniji za Englesku. Gordi Albion je u A Ligi nacija - u grupi sa Njemačkom, Italijom i Mađarskom - bio posljednji, ispao je u niži rang, pa se upalio alarm zbog činjenice da je Engleska na šest utakmica postigla samo četiri gola.

A to je za selekciju, koja između ostalih u sastavu ima Harija Kejna, Rahima Sterlinga, Mejsona Maunta i još mnogo asova poražavajući učinak.

Engleska je prije četiri godine u Rusiji konačno došla do polufinala Mundijala, ali je nakon preokreta i produžetaka izgubila od Hrvata. Potom je u meču za treće mjesto bolja bila Belgija, ali je na Ostrvu vladao optimizam da bi u skorije vrijeme selekcija mogla da igra finale ili čak osvoji veliko takmičenje.

Prilika za nešto više je došla prošle godine kada je Engleska organizovala završnicu Evropskog prvenstva. Euforija, kao što je i običaj na Ostrvu, dostigla je vrhunac, tim Gareta Sautgejta je prije početka šampionata viđen na tronu, a onda je u toploj julskoj večeri na “Vembliju” uslijedio hladan tuš. Italija je slavila u finalu poslije penala, pa je Engleska ostala samo na jednom trofeju sa velikih takmičenja - iz 1966.

Kvalifikacije za Mundijal Engleska je odigrala skoro perfektno, a to se i očekivalo u grupi sa Poljskom, Albanijom, Mađarskom, Andorom i San Marinom. U Kataru će Kejn i saigrači biti u grupi B, a rivali su Vels, Sjedinjene Američke Države i Iran.

Garet Sautgejt
Garet Sautgejtfoto: Shutterstock

Englezi su, zanimljivo, bili najveći protivnici održavanja Mundijala na zimu, jedno vrijeme su zagovarali ideju da se Kataru oduzme domaćinstvo i dodijeli upravo ostrvskoj zemlji, koja je bila razočarana nakon što je u glasanju od Rusije izgubila organizaciju SP 2018. godine. Engleska javnost je smatrala da zimski Mundijal nije dobra ideja, jer dolazi u jeku sezone, što bi se posebno odrazilo na Premijer ligu, takmičenje u kojem igraju svi reprezentativci...

Povrede kroje Sautgejtov spisak. Ben Člvel, Ris Džejms i Kajl Voker su u ovom momentu van Mundijala, teško da će s situacija promijeniti, ali tu nije kraj Sautgejtovim problemima, jer već mjesecima fudbalska javnost u Engleskoj nije zadovoljna kako se razvija nacionalni tim. Kada se pogledaju rezultati u 2022, takva mišljenja imaju i pokriće.

Glavna zvijezda je Kejn, najbolji strijelac Mundijala 2018. godine. Napadač Totenhema će u Kataru juriti rekord Vejna Runija, koji je najbolji strijelac Engleske sa 53 pogotka. Kejn je postigao dva manje...

SP Katar 2022., Grupa B
foto: Sofascore

Bonus video: