Iran: Persijske zvijezde u grupi "neprijatelja"

Reprezentacija Irana će u šestom nastupu na svjetskom prvenstvu pokušati da prvi put prođe grupu, i to sa starim adutom - povratnikom na selektorsku klupu, Karlosom Keirošom

9345 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Promašajem Mehdija Taremija u finišu duela 3. kola grupne faze protiv favorizovanog Portugala, Irancima je na Mundijalu u Rusiji prije četiri godine izmakao prolazak u nokaut fazu. Osvojili su četiri boda u konkurenciji Maroka (1:0), Španije (0:1) i Portugala (1:1).

Narednog mjeseca u Kataru, u šestom nastupu na svjetskim prvenstvima, "persijske zvijezde" se nadaju da konačno napraviti istorijski korak - plasirati se u osminu finala. Učinak iz 2018. ostaje najbolji za sada...

I tada, ali i na prvom zimskom Mundijalu, Irance će sa klupe voditi poznati Portugalac Karlos Keiroš, koji se vratio na klupu nakon ogromne bure, svađa i čudnih odluka u iranskom Fudbalskom savezu.

Put do Katara je prije toga rekordnim učinkom u kvalifikacijama krčio ne toliko poznati Hrvat, nekadašnji trener Rijeke Dragan Skočić. Sa njim su "persijske zvijezde" od mogućih 30 bodova u kvalifikacijama osvojile 25, što je najbolji rezultat ikada u kvalifikacionim ciklusima iranskog fubalskog tima. Skočiću je, međutim, početkom jula uručen otkaz, vraćen je sedmicu kasnije, a onda su se čekali izbori u avgustu za predsjednika Saveza.

U septembru je, konačno, procijenjeno da Skočić nije dovoljno atraktivno ime da bi vodio reprezentaciju na tako velikom takmičenju - Mehdi Taj, koji se vratio na mjesto predsjednika Saveza, ispunio je "predizborno obećanje" i vratio Keiroša, selektora sa najdužim stažom na klupi Irana. On je Iran u prvom mandatu vodio od 2011. do 2019. godine, učestvovao na dva mundijala.

Pred 69-godišnjim Portugalcem će biti težak posao da Iran uvede u osminu finala iz grupe B, u kojoj su još Engleska, Vels i Sjedinjene Američke Države.

Karlos Keiroš
Karlos Keirošfoto: Reuters

Iranci najčešće igraju u sistemu 4-1-4-1, ali upućeni tvrde da se Keiroš neće libiti da zaigra u formaciji 4-3-3, tim prije jer ova generacija ima sjajne napadače. I tradicionalno, Iran ima robusne i fizički snažne igrače u napadu, poput živog "spomenika" iranskog azijskog fudbala, legendarnog Ali Daeija, koji je do skora bio svjetski rekorder po broju golova za repezentacije (109), ali je Kristijano Ronaldo pomjerio i taj učinak (117).

I ne samo fizički snažne i robusne, poput Mehdija Taremija iz Porta, ili napadača Omonije koji je pogodio i mrežu Mančester junajteda ove jeseni, Karima Ansarifarda. Tu je, naime, i prefinjeni Sardar Azmun, poznat pod nadimkom "iranski Mesi", igrač koji je jednako opasan i na poziciji klasičnog napadača i kada djeluje iz drugog plana. Hitar je, brz, odlično čita igru i šutira sa obje noge. Napadač Bajer Leverkuzena je u 64 nastupa za "persijske zvijezde" postigao 41 gol. On je i najskuplji fudbaler u ekipi i prema Transfermarktu vrijedi 22 milona eura.

A kakve su prognoze za Iran na predstojećoj najvećoj smotri? Bukmejkeri daju četiri na uloženi euro za prolazak iz grupe, osvajanje Mundijala množi se koeficijentom 350. Uprkos brojnim dobrim igračima, najveća zvijezda je selektor Keiroš. Portugalac je sa mjesta dugogodišnejg asistenta ser Aleksu Fergusonu u Mančester junajtedu sjeo na klupu najtrofejnijeg svjetskog kluba, Real Madrida i vodio je čuvene "galaktikose". U dva navrata je bio selektor rodnog Portugala, vodio je nacionalne timove Južne Afrike, Kolumbije i Egipta, sa kojim nije uspio da se domogne Mundijala u Kataru, jer je Senegal bio bolji u penal-seriji plej-ofa. Keiroš, međutim, dolazi u Katar, zahvaljujući Irancima...

Osnovno je, međutim, pitanje da li će uspjeti da pomiri svlačionicu, pošto su mlađi igrači na čelu sa Azmunom bili za to da Skočić vodi ekipu na Mundijalu, dok su stariji sa Taremijem zagovarali isključivo iranski stručni štab. U grupi igraju sa politički najvećim neprijateljima, Amerikom i Velikom Britanijom (Engleska + Vels).

SP Katar 2022., Grupa B
foto: Sofascore

Iranci nikada nisu igrali protiv Engleske ili Velsa, ali jesu sa selekcijom SAD, jer su u grupnoj fazi Mundijala u Francuskoj 1998. godine slavili sa 2:1. Bilo je to istorijsko slavlje u Teheranu i drugim iranskim gradovima...

Bonus video: