Vels:„Zmajevi” raširili krila nakon 64 godine

Poslije skoro šest i po decenija i nastupa na Mundijalu u Švedskoj 1958. fudbalska reprezentacija Velsa ponovo je na Svjetskom prvenstvu. Koliko mogu Garet Bejl i saigrači?

9604 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posljednja evropska selekcija koja je obezbijedila plasman na Svjetsko prvenstvu u fudbalu je Vels. “Zmajevi” su u martu u polufinalu plej-ofa savladali Austriju (2:1), a zbog rata u Ukrajini morali su da čekaju jun da bi u Kardifu igrali finale i odlučujuću utakmicu za Mundijal.

Čekanje nije ostavilo traga, u Kardifu su pobijedili Ukrajince sa 1:0 i prvi put nakon 64 godine se plasirali na Mundijal. Nijedna druga selekcija koja će biti u Kataru nije toliko dugo čekala na plasman na najveću fudbalsku smotru - Velšanima donekle “parira” samo Kanada, koja je nakon 36 godina čekanja izvadila vizu za SP.

Ali, ovo su godine Velšana, nakon dva uzastopna učešća na šampionatima Evrope selekcija koju sa trakom oko ruke predvodi nekada najskuplji fudbaler na svijetu Garet Bejl konačno će zaigrati i na Mundijalu.

Do plej-ofa, Vels je došao osvojivši drugo mjesto u kvalifikacijama u grupi sa Belgijom, Češkom, Estonijom i Bjelorusijom. “Zmajevi” su, osim toga, zagarantovano mjesto u plej-ofu imali i kao pobjednici jedne od grupa u B Ligi nacija. Na osam utakmica u kvalifikacijama su zabilježili četiri pobjede, tri remija i jedan poraz, pa su imali pet bodova manje od Belgije. Uslijedio je baraž i gol odluke Bejla u meču sa Ukrajincima.

Bejl je, jasno, najveća zvijezda, iako je pitanje samo u kakvoj formi nakon što je proteklog ljeta napustio Real Madrid i preselio se u Ameriku, u MLS ligu. Navijači “zmajeva” ipak se uzdaju u posebnu vezu koju ima sa domovinom - uvijek je, naime, igrao puno bolje u dresu reprezentacije nego u dresu Real Madrida.

Bejl je vođa ekipe, na prethodna dva prvenstva Evrope je igrao dobro i nema sumnje da će i ovog puta u igri Velsa mnogo toga od njega zavisiti.

Ekipa je sastavljena od iskusnih, provjerenih reprezentativaca, koji su 2016. igrali istorijsko polufinale Eura, ali i od fudbalera iz mlade reprezentacije, koji bi u budućnosti mogli da preuzmu ključne pozicije u timu.

Vels, Fudbalska reprezentacija Velsa, Fudbaleri Velsa
foto: Shutterstock

Prvi izbor na golu trebalo bi da bude Deni Vord iz Lestera, koji je istisnuo Vejna Henesija, jednog od ključnih igrača u kvalifikacijama za Katar. Za mjesto u defanzivi trebalo bi da konkurišu Neko Vilijams (Notingem Forest), Itan Ampadu (Specija), Ben Dejvis (Totenhem) i Džo Rodon (Ren). U veznom redu su neprikosnoveni veterani Džo Alen (Svonsi) i Aron Remzi (Nica), čija sklonost ka povredama može predstavljati problem. Tu su još Tajler Roberts iz Kvins Park Rendžersa i Danijel Džejms iz Fulama, te u napadu, uz Bejla, Kifer Mur iz Bornmuta. Jedna od prednosti ove ekipe je dobra igra iz prekida.

Selektor je Rob Pejdž, koji je neočekivano dobio priliku da vodi reprezentaciju. Postavljen je kao privremeno rješenje 3. novembra 2020. godine kada je tadašnji selektor Rajan Gigs dobio otkaz, zbog nasilja u porodici. Legendarni fudbaler Mančester junajteda je optužen da je napastvovao bivšu djevojku Kejt Grevil i njenu sestru, a nasilje se dogodilo u novembru 2020. godine. U međuvremenu Gigsu će suđenje biti ponovljeno, a Pejdž je u septembru potpisao četvorogodišnji ugovor sa Savezom. Uglavnom koristi formaciju 4-4-2.

SP Katar 2022., Grupa B
foto: Sofascore

Vels je u grupi B sa Engleskom, Iranom i SAD, a prvi meč na Mundijalu poslije 64 godine igraće protiv SAD, 21. novembra na “Ahmad Bin Ali” stadionu u Al-Rajanu. Pobjeda bi odmah lansirala Velšane ka osmini finala.

Bonus video: