Blater: Bilo je dogovoreno da SAD bude domaćin SP 2022, a onda me nazvao Platini

Blater je funkciju predsjednika Fife obavljao od 1998. do 2015. godine

11167 pregleda 6 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Shutterstock
Sep Blater, Foto: Shutterstock

Bivši predsjednik Fife Sep Blater kazao je da je izbor Katara za organizaciju Svjetskog prvenstva velika greška.

Blater je funkciju predsjednika Fife obavljao od 1998. do 2015. godine i pod njegovom ingerencijom je Katar dobio organizaciju Svjetskog prvenstva, s kojom se i danas mnogi ne mire.

"Izbor Katara je bio velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin 2018. godine, a da SAD dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine. To je trebalo da bude poruka mira za te dvije zemlje jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Svjetsko prvenstvo", rekao je Blater.

Sedam dana uoči kongresa Fife 2010. godine došlo je do preokreta. Blater je to ovako objasnio:

"Nazvao me MMišel Platini i rekao da taj naš plan neće biti moguće izvesti. Rekao mi je da je dobio poziv od francuskog predsjednika Sarkozija koji je upravo bio na sastanku sa prvim čovjekom Katara", prisjeća se Blatter i nastavlja:

"Sarkozi je tada rekao Platiniju da želi da dodijele Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Bio sam protiv, ali Platini me tada upitao šta bih ja uradio da predsjednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osjećaj jer mi u Švajcarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koja je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD-a. To je istina."

Blater potom objašnjava:

"Naravno da je sve bilo zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku i to u vrijednosti od skoro 15 milijardi dolara", poručio je Blater.

Bonus video: