UEFA: Još jedno jednoglasno "ne" projektu Superlige

“U skladu sa jedinstvom evropskog fudbala, UEFA i fudbalski akteri koji učestvuju još jednom su jednoglasno odbacili obrazloženje projekata kao što je ESL tokom današnje rasprave“, navodi se u saopštenju UEFA

19880 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čelnici UEFA i najjačih evropskih fudbalskig liga sastali su se danas u Nionu sa predstavnicima kompanije A22 Sports, koja podržava predloženu evropsku Superligu (ESL), i još jednom odbacili ideju o osnivanju novog takmičenja, saopštilo je evropsko fudbalsko upravno tijelo.

Na sastanku su učestvovali predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin i zvaničnici evropskih klubova i liga, kao i predstavnici udruženja navijača i Sindikata fudbalera (FIFPRO) s jedne, te izvršni direktor A22 Sports Bernd Rajhart i osnivači Anas Lagrari i Džon Han.

Naser Al-Kelaifi, predsjednik Evropske asocijacije klubova (ECA) i prvi čovjek Pari Sen Žermena.

“U skladu sa jedinstvom evropskog fudbala, UEFA i fudbalski akteri koji učestvuju još jednom su jednoglasno odbacili obrazloženje projekata kao što je ESL tokom današnje rasprave“, navodi se u saopštenju UEFA.

“Učesnici su sa iznenađenjem primili k znanju tvrdnje generalnog direktora A22 Sports da ova kompanija ne predstavlja nijedan klub ni u kom svojstvu, uključujući i tri kluba koji nastavljaju da otvoreno podržavaju projekat”.

Real Madrid, Barselona i Juventus bili su među 12 klubova koji su u aprilu prošle godine najavili odvajanje Superlige, ali je, nakon reakcije širom Evrope, uključujući i navijače i vlade, taj potez ubrzo propao.

Svih šest engleskih klubova - Mančester siti, Mančester junajted, Arsenal, Liverpul, Čelsi i Totenhem – kao i Inter, Milan i Atletiko Madrid povukli su se iz projekta.

Međutim, Real, Barsa i Juve su nastavili da guraju tu ideju, a nakon što je sud u Madridu spriječio UEFA da kazni otcijepljene klubove, slučaj je proslijeđen Evropskom sudu pravde sa sjedištem u Luksemburgu.

UEFA je dodala da engleski klubovi nisu učestvovali na sastanku u utorak, jer je trebalo da prisustvuju sastanku akcionara Premijer lige.

Rajhart, bivši izvršni direktor medijske kompanije RTL, imenovan je prošlog mjeseca za novog generalnog direktora A22 Sports Managementa i rekao je da evropski fudbalski klubovi „zaostaju u pogledu svojih mogućnosti“.

"Bilo je dobro sastati se sa Uefom i drago nam je što su prihvatili naš poziv na otvoreni dijalog. Naš zaključak na kraju sastanka je da je 'status kvo' zadovoljavajući za UEFA. Ova pozicija je očekivana od aktera, jedinog i dominantnog, evropskih klupskih takmičenja od 1955. godine. Ovu monopolsku strukturu ispituje Sud pravde, čiji se zaključci očekuju na proljeće 2023. godine“, saopšteno je iz kompanije A22.

„Sloboda izražavanja i slobodna razmjena ideja su osnovna prava. Uprkos stavu koji je zauzela UEFA, A22 će nastaviti da se trudi da reformiše fudbal, njegovan stavovima širokog spektra fudbalera, uključujući klubove, navijače, igrače, vlade... Naročito smo ohrabreni što su nas kontaktirali klubovi, sa kojima razgovaramo i koji žele da učestvuju u ovom dijalogu kako bismo razvili održive osnove za evropski klupski fudbal", stoji u saopštenju.

Nakon reakcije A22, UEFA je objavila još jedno saopštenje u kome izražava čuđenje.

"A22 Sports Management je objavio izveštaj o posjeti sedištu UEFA u Nionu. UEFA pregleda snimak da vidi da li govore o istom sastanku", navodi UEFA.

"A22 je želio dijalog pa smo im dali 2,5 sata vremena da kažu šta imaju. Kao što je Udruženje fudbalskih navijača navelo, Velika Britanija je imala toliko premijera u posljednja dva meseca koliko oni imaju pristalica. Oni tvrde da ne predstavljaju tri preostala kluba, odbijaju da definišu šta je njihov navodni novi pristup. Kažu da žele dijalog, ali kada im se ukaže prilika, nemaju šta da kažu“, dodaje UEFA.

Bonus video: