Meksiko: Ofanzivni "sombrerosi" bi da nastave tradiciju

Meksikanci kao po pravili idu do osmine finala Mundijala, ali to im je obično krajnji domet. Samo dva puta su stigli do četvrtfinala - oba 1970. i 1986, kao domaćini

7045 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ako ništa drugo, Meksiko je redovan učesnik Svjetskog prvenstva. Od 1986. kada su bili domaćini, Meksikanaca nije bilo jedino na Mundijalu 1990. i to nakon što ih je Fifa diskvalifikovala jer su nešto ranije u mlađim kategorijama igrali fudbaleri koji to nisu imali pravo.

Poslije turnira u Italiji, “sombrerosi” su konstanta - krajnji domet na mundijalima im je plasman u osminu finala. Prije četiri godine u Rusiji eliminisao ih je Brazil koji je slavio 2:0 golovima Nejmara i Roberta Firmina.

Nikada Meksiko na SP nije prošao u samu završnicu, najdalje je išao do četvrtfinala - 1970. i 1986. Oba puta je bio domaćin.

A u Kataru, u grupi sa Argentinom, Saudijskom Arabijom i Poljskom, Meksikancima se daju dosta realne šanse da ponovo dohvate nokaut fazu, a onda bi imali čemu da se nadaju i u eventualnoj osmini finala, jer grupa C ukršta sa grupom D koju čine Francuska, Australija, Danska i Tunis.

Tim koji vodi iskusni Argentinac Herardo Martino je aktuelni vicešampion KONKAKAF Gold kupa, nakon što su ga u finalu, u avgustu prošle godine, savladale Sjedinjene Američke Države. Tada je u duelu za pehar u Hondurasu presudio gol Majlsa Robinsona, ali Martino nije krio da je zadovoljan načinom na koji ekipa napreduje.

"Naš cilj je da budemo pravi na Mundijalu. Poraz u finalu nikada nije prijatan, ali i taj meč služi da budemo pravi kada je to najpotrebnije", rekao je Martino nekoliko dana poslije poraza od “jenkija”.

Martino je selektor od januara 2019, tri godine prije toga je vodio Argentinu, ranije i Barselonu, Njuels old bojs, Paragvaj...

Poznat je po tome da forsira visok presing i direktan fudbal kojem poseban šmek u timu Meksika daje as Napolija Irving Losano. Omaleni krilni napadač je i glavna Martinova karika, lider i igrač koji se u ovom sastavu definitivno najbolje dokazao na najvećoj sceni.

Fudbaleri Meksika, Irving Losano
foto: Reuters

Tim Meksika je kombinacija iskustva i mladosti. Zrelost garantuju golman Giljermo Oćoa, Losano kvalitet, a najveći potencijal je igrač Ajaksa Edson Alvares.

Alvares, koji može da igra i u veznom redu i desnog beka, bio je u timu Meksika i na Mundijalu u Rusiji, tada je imao svega 20 godina. Dobio je šansu u posljednjem meču u grupi protiv Švedske, bio je i strijelac autogola u porazu 3:0. Bio je starter i protiv Brazila u osmini finala.

Kao glavna vrlina Meksika se vidi nevjerovatna timska disciplina i u odbrani i u napadu, a kao slabost - ideja selektora da potpuno promijeni stil igre nacionalnog tima.

Meksikanci su, naime, dugo bili tim koji iz fanatične odbrane traži brzu tranziciju da zada udarac protivniku. To više nije slučaj, sada Meksiko želi da kroz posjed dolazi do šansi, a takav stil zahtijeva i vrijeme koje je Fudbalski savez očigledno dao Martinu. Meksiko otvara Mundijal duelom sa Poljskom (22. novembar), upravo bi ta utakmica mogla da bude ključna za plasman.

Grupa C
foto: Sofascore

Bonus video: