Poljska: Posljednja šansa da Levandovski uradi nešto za pamćenje

Fudbalska reprezentacija Poljske u Kataru želi bolji rezultat nego prije četiri godine u Rusiji, kad su eliminisani u grupnoj fazi

6058 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predstojeće Svjetsko prvenstvo u Kataru biće posljednja planetarna smotra za mnoge velike zvijezde. Jedna od njih je i Robert Levandovski, koji će sa Poljskom pokušati da popravi utisak sa posljednjeg Mundijala, ali i Evropskog prvenstva. Levandovski je najbolji strijelac i igrač sa najviše odigranih utakmica u dresu reprezentacije, ali na mundijalima nikada nije bio strijelac. Katar će, izvjesno, biti posljednja prilika da to promijeni.

Levandovski je ljetos pojačao Barselonu, igra fenomenalno u dresu Katalonaca, ali su utakmice u dresu Poljske pokazale da ne može sve sam.

Poljaci su prije četiri godine u Rusiji - u grupi sa Kolumbijom, Japanom i Senegalom - zabilježili samo jednu pobjedu i ostali bez nokaut faze, dok su prošlog ljeta na Euru osvojili samo bod. Mršav je to učinak za selekciju koja pored Levandovskog ima još kvalitetnih fudbalera.

Teško će biti i u Kataru. Argentina je apsolutni favorit u grupi C, Meksiko je uvijek nezgodan i nepredvidiv na svjetskim prvenstvima, dok je Saudijska Arabija autsajder. Prvi meč Poljaci igraju 22. novembra na stadionu “974” u Dohi protiv Meksika i taj susret bi mogao da bude odlučujući kada je riječ o prolasku u osminu finala.

Poljaci su kvalifikacionu grupu završili na drugom mjestu, iza Engleske, pa su se kroz plej-of domogli drugog uzastopnog učešća na SP. Protivnik u polufinalu baraža trebalo je da bude Rusija, koja je izbačena iz takmičenja zbog rata u Ukrajini, pa taj meč nije ni odigran. Poljaci su se plasirali direktno u finale u kojem su bili bolji od Švedske (2:0), golovima Pjotra Zjelinskog i Levandovskog.

Fudbaleri Poljske
foto: Reuters

Zjelinski je, uz Levandovskog, jedan od najiskusnijih i najboljih poljskih fudbalera. Odlično je počeo sezonu i neizostavan je u postavi Napolija, koji oduševljava na Apeninima i u Evropi na startu sezone.

Upravo će ključni segment igre Poljske biti odnos između veznog reda i napada. Uz Zjelinskog su tu iskusni Gžegož Krihovjak, te Mateuš Klih koji daju potrebnu čvrstinu veznom redu. A konkurenciju će pojačati Pržemislav Frankovski, Karol Lineti, Kamil Grosicki i Simon Zurkovski.

Na golu je veteran iz Juventusa Vojćeh Šćensni, a u odbrani su takođe iskusni igrači - Kamil Glik, Jan Bednarek i Jakub Berežinski. Poljaci su nedavno i dobili pojačanje, jer je stigao Englez iz Aston Vile Mati Keš, koji igra na poziciji desnog beka. A u napadu će, osim Levandovskog, na Mundijalu izvjesno biti Karol Sviderski, Kšištof Pjontek i Arkadijuš Milik.

Grupa C
foto: Sofascore

Mnogo će zavisiti od otvaranja, a prvi meč na Mundijalu Poljaci igraju 22. novembra protiv Meksika.

Bonus video: