Saudijska Arabija: „Zeleni sokolovi” ciljaju iznenađenje u komšiluku

Saudijska Arabija, koja je do sada tri puta učestvovala na svjetskim prvenstvima, u grupi je sa Argentinom, Meksikom i Poljskom

7252 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sports.ru
Foto: Sports.ru

U šestom učešču na Mundijalu Saudijska Arabija konačno neće morati da putuje daleko - ide u susjedni Katar. Saudijci će zato nesumnjivo imati ogromnu podršku sa tribina u grupi C, uprkos lošim odnosima između dvije zemlje, a igrači markantnog francuskog trenera Erva Renara će već na startu igrati sa jednim od glavnih favorita - Argentinom.

Tu utakmicu “zeleni sokolovi” igraju 22. novembra, a šanse za prolazak iz grupe trebalo bi da traže u mečevima protiv Poljske 26. novembra i Meksika četiri dana kasnije.

Kvalitet fudbala koji se igra u Saudijskoj Arabiji iznenadio je svijet još na Mundijalu 1994. godine, kada je nacionalni tim senzacionalno prošao grupu prije nego je u osmini finala eliminisan od Švedske.

Te godine Saudijska Arabija je odigrala sjajno u grupi, pa je nakon poraza golom u 86. minutu od Holandije došla do pobjda nad Marokom (2:1) i Belgijom, što je predstavljalo šok. Trijumf je Saudijcima tada donio za tamošnje prilike legendarni Said Al-Ovairan.

Sada je najveća snaga selektor Renar. Francuz je tri puta biran za najboljeg trenera Afrike, a na posljednjem Mundijalu je sa Marokom prošao grupnu fazu. Renar je od 2019. godine selektor Saudijske Arabije, koja slovi za “domaćinsku” selekciju i na posljednjih šest gostovanja ima samo jedan trijumf. Zato je od velike važnosti podatak da igra u komšiluku...

Selektor Evr Renar
Selektor Evr Renarfoto: Reuters

Prva zvijezda u timu je vezista Al Hilala Salem Al-Dosari, u domovini poznat po nadimku - arapski Nejmar. Njemu je, ipak, najveći domet u Evropi bilo 33 minuta u prvoj postavi Viljareala u utakmici La Lige. Javnost napokon očekuje i da se probudi 27-godišnji Fahad Al-Muvalad, kojeg je kao mlađeg pratila i Barselona. Ipak, na SP u Rusiji je razočarao i kritike javnosti su bile preveliko breme, pa od 2018. godine ne pruža partije kakve se od njega očekuju. Po Transfermarktu, najviše vrijedi 28-godišnji desni bek Al Nasra, Sultan Al-Ganam (3,5 miliona).

Saudijci vole da igraju visoki presing, sa čak šestoricom igrača u veznom redu i po pravilu pretrče više kilometara od protivnika. Bukmejkeri ne vjeruju u njihov prolazak grupe, pa se na uloženi euro u tom scenariju nudi 12...

Grupa C
foto: Sofascore

Argentina očigledno neće potcijeniti Saudijsku Arabiju na premijeri, jer je zakazala pripremnu utakmicu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- To je selekcija koja može da bude iznenađenje. U pitanju je veoma pokretljiva ekipa i sigurno ih nećemo potcijeniti - rekao je napadač Poljske Robert Levandovski.

Argentinci su do sada sa Saudijskom Arabijom odigrali samo jedan zvanični meč, i to na Kupu konfederacija 1992. kada je bilo 3:1. Poljska je dobila jedini međusobni prijateljjski duel prije 16 godina (2:1), ali je zato Meksiko tri puta na Kupu konfederacija bio bolji od Saudijske Arabije - posljednji put još 1999. godine rezultatom 5:1. Prethodno su “sombrerosi” slavili 5:0 i 2:0.

Bonus video: