Francuska: Svjetski prvak jači nego prije četiri godine

Aktuelni šampion svijeta u Katar dolazi kao jedan od favorita za titulu. Za razliku od prethodnog Mundijala, u timu će biti i Karim Benzema, koji se 2021. nakon šest godina odsustva vratio u nacionalni tim

3644 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Posljednje izdanje Lige nacija bilo je neuspješno za reprezentaciju Francuske. Aktuelni svjetski šampion je na šest mečeva ostvario jednu pobjedu i trijumfom nad Austrijom (2:0) izbjegao ispadanje u niži rang i oprostio se od titule osvojene prošle godine u Italiji.

Umor i povrede uticali su na izdanje, a selektor Didije Dešan je nakon septembarskog ciklusa imao više pitanja nego odgovora. Iako je njegova selekcija savladala Austriju i donekle smirila duhove, strasti je uzburkao poraz od Danske u Kopenhagenu (2:0) u utakmici u kojoj su “trikolori” potpuno nadigrani.

I pored promjenljive forme i ne baš zavidnih rezultata u Ligi nacija, Francuska u Katar stiže kao jedan od favorita za titulu. Razlog - zastrašujuće moćan tim. Aktuelnim prvacima se, uz Brazil, daju najveće šanse da se nađu na “Lusail” stadionu 18. decembra kada se bude igralo finale.

Prije četiri godine Francuska je na startu grupne faze protiv Australije odigrala najslabiji meč na turniru i slavila “na mišiće” 2:1. Kako je vrijeme odmicalo, Dešanova ekipa je bila sve bolja, a možda je najbolju utakmicu odigrala u osmini finala protiv Argentine koju je savladala 4:3. Do finala i meča sa Hrvatima Ugo Ljoris i saigrači nisu primili gol, pa je Dešan postao jedan od rijetkih koji je osvajao Mundijal kao igrač (još bolje - kao kapiten, 1998) i kao trener.

Upravo će u Kataru Francuzi doživjeti mali deža vi, jer su i ove godine u grupi sa Australijom, ali i sa Danskom, sa kojom su takođe igrali u grupnoj fazi u Rusiji. Umjesto Perua, ovog puta je u grupi Tunis, pa djeluje da će samo protiv Danaca “galski pjetlovi” imati nešto teži zadatak.

A u odnosu na Rusiju Francuska će biti jača za Karima Benzemu. Osvajač Zlatne lopte “Frans fudbala” se u maju 2021. poslije šest godina odsustva vratio u reprezentaciju i svojim golovima joj donio titulu u Ligi nacija. Prije tog takmičenja - a nakon šampionskog izdanja na Mundijalu u Rusiji 2018, Francuska je bila glavni favorit za titulu na Euru 2020, ali je u osmini finala nakon penala senzacionalno eliminisana od Švajcarske.

Strašan tandem: Benzema i Mbape
Strašan tandem: Benzema i Mbapefoto: Shutterstock

I tada, kao i sada, Francuzi su imali strašan tim. Šta im je nedostajalo? Možda malo više “hemije” u timu, Dešan nije uspio da posloži kockice, ali se nada da će u Kataru “trikolori” opet biti oni stari. Možda i na Dešanovom oproštaju - sa Mundijalom će kompletirati punu deceniju na selektorskoj klupi, a ugovor mu ističe na kraju godine. Odavno se priča da će ga naslijediti francuska fudbalska ikona nad ikonama, Zinedin Zidan.

A sve do tada, Dešan će moći da se osloni na ogroman kvalitet u svim linijama tima. Napad je posebno moćan - osim Benzeme, u Kataru će biti Kilijan Mbape, Antoan Grizman, Olivije Žiru, Usman Dembele, a šansu će tražiti i Kristofer Nkunku. U ovom trenutku se čini da nijedna od 32 ekipe nema tako ubojitu ofanzivu.

Najveći peh predstavljaće odsustvo Ngoloa Kantea, radilice u veznom redu, a nema ni duže povrijeđenog Pola Pogbe. Stoga bi uzdanice na sredini terena mogli da budu mladići iz Real Madrida - Eduardo Kamavinga i Orelijen Čuameni.

Na spisku je i Rafael Varan, iako je jedno vrijeme van terena zbog povrede, a Dešan iznenađujuće nije pozvao Ferlana Mendija iz Reala. Za mjesto štopera konkurisaće Žil Kunde, Dajo Upamekano i Vilijan Saliba, dok je na golu nezamjenjiv Ljoris.

Grupa D
foto: Sofascore

Prvi meč na Mundijalu, baš kao i prije četiri godine, Francuzi će igrati protiv Australije.

U Rusiji su teškom mukom slavili 2:1, u Kataru bi moglo da bude lakše na startu...

Bonus video: