Katarske kontroverze, senegalska tuga i Kakin favorit iz sjenke

Na 10 dana do početka najvećeg sportskog događaja na planeti, problemi brinu sportski ali i politički diskurs

16856 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sumnje i kontroverze, identično kao i Rusiju pred njen Mundijal prije četiri godine, prate i Katar na 10 dana do početka Svjetskog prvenstva. Za razliku od Rusije, gdje brojni navijači nisu odustali od odlaska znajući situaciju sa gostovanja svojih klubova, u Kataru je bilo malo prilike da se putuje na mečeve najvećih klupskih liga.

I Katar najmoćniji mediji osuđuju zbog prava manjina, diskriminacije osjetljivih grupa, pa iako su zvaničnici domaćina nebrojeno puta ponovili da će za navjače u skladu sa kulturom iz koje dolaze i domaći zakoni biti suspendovani na tih 30 dana najboljeg fudbala, osude, ipak, ne prestaju.

- Kao gej osoba, izjavljujem da sam zainteresovana strana. Ja sam gej navijač Engleske i nije sigurno da neko poput mene bude u Kataru na Mundijalu. Lično ne mislim da bi Kataru ikada trebalo dodijeliti veliki sportski događaj u načelu zbog kršenja ljudskih, prava radnika i migranata, kao i LGBT populacije - kazao je zastupnik britanskog parlamenta, Luk Polard i nastavio sa kritikama:

- Treba podržati da kapiteni nose traku u duginim bojama protiv diskriminacije, a ministar inostranih poslova Džejms Kleverli treba da se izvini za riječi o LGBT osobama, odnosno: "Navijači treba da pokažu malo fleksibilnosti i kompromisa i poštuju ​​kulturu zemlje domaćina", zaključio je Polard.

No, ni sa sportske strane zimski Mundijal ne nailazi na odobravanje.

- U toku smo lude sezone, igrači ne razmišjaju sada o utakmici već da se ne povrijede pred Mundijal i ne krivim ih! Isto bih radio na njihovom mjestu, a nemaju dana odmora jer već nakon utakmice u subotu i nedjelju su u reprezentaciji. Liga kup Engleske igra se dan nakon finala Mundijala, a utakmica Premijer lige 26. decembra, samo osam dana od finala - rezignirano je objasnio situaciju trener Mančester sitija Pep Gvardiola.

TUGA U SENEGALU - MANE POVRIJEĐEN

Težak raspored igara na tri, četiri fronta već uzima danak. Prvak Afrike, Senegal, imao je sreće na žrijebu za Mundijal u Kataru (grupa sa Holandijom, Ekvadorom i Katarom), ali... Na svega 10 dana do početka poznato je da će ekipa Aliju Sisea biti bez prve zvijezde - napadač Sadio Mane povrijedio se u pobjedi Bajerna protiv Verdera i odsustvovaće sa terena četiri sedmice, saznaje “L’ekip”.

Mane je igru napustio u 20. minutu. U 15. je sjeo na teren držeći se za koljeno, pomoćni trener Bavaraca Dino Topmeler saopštio je da je u pitanju jači udarac i da će za nekoliko dana Mane biti spreman, francuski dnevnik, međutim, tvrdi da sjajnog napadača neće biti na spisku koji će Sise objaviti u petak.

Tada će sastav objaviti i Roberto Мartines, selektor Belgije, a već se spekuliše da na njemu neće biti prvog strijelca “crvenih đavola” i napadača Intera Romelua Lukakua. Martines neće uzeti Lukakua ako ne bude mogao da pomogne u grupnoj fazi, iako je najbolji strijelac selekcije sa 68 golova. Lukaku nije igrao od kraja avgusta, a nakon oporavka od jedne, uslijedila je druga povreda zadnje lože lijeve noge.

Belgija, bronzana iz Rusije, u grupi je sa viceprvakom svijeta, Hrvatskom, Kanadom i Marokom.

”VATRENI” BEZ KALKULACIJA I SUMNJI

Zlatko Dalić nije čekao posljednji momenat da bi objavio spisak “vatrenih” za Mundijal u Kataru. Uspjeh u Rusiji, ali i posljednji rezultati u Ligi nacija hrvatskom selektoru, daju isuviše kredita da bi javnost sa previše kritike reagovala na njegovih 26.

Tim prije jer su šestorica sa spiska igrači HNL-a, dok nije bilo mjesta za defanzivce Sautemptona Duje Ćaletu-Cara ili Marina Pongračića iz Lećea, a od napadača otpali su Josip Brekalo iz Volfsburga i Antonio Mirko Čolak iz Rendžersa. Upravo je izostanak Čolaka najviše iznenadio navijače viceprvaka svijeta.

Za utakmice sa Marokom, Kanadom pa Belgijom, Dalić računa na sljedeće igrače - golmani: Dominik Livaković (Dinamo Zagreb), Ivica Ivušić (Osijek), Ivo Grbić (Atletiko Madrid). Odbrana: Domagoj Vida (AEK), Dejan Lovren (Zenit), Borna Barišić (Rendžers), Josip Juranović (Seltik), Joško Gvardiol (Lajpcig), Borna Sosa (Štutgart), Josip Stanišić (Bajern), Martin Erlić (Sasuolo), Josip Šutalo (Dinamo Zagreb). Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Čelsi), Marselo Brozović (Inter), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Ren), Kristijan Jakić (Ajntraht), Luka Sučić (Salcburg). Napad: Ivan Perišić (Totenhem), Andrej Kramarić (Hofenhajm), Bruno Petković (Dinamo Zagreb), Mislav Oršić (Dinamo Zagreb), Ante Budimir (Osasuna), Marko Livaja (Hajduk).

”Vatreni” su tek 11. favorit Mundiljala, što domaću janost čini ljutom zbog igara i klase u ekipi. Srbija je iza, ali.., brazilski superstar Kaka je za “Gazetu delo sport” kao favorita Mundijala naznačio - Srbiju!

- Možda je za sve to neočekivano, ali ja za favorita smatram Srbiju, jako je opasna!. Naravno, uz Brazil koji ima dugotrajan projekat sa nekoliko formiranih zvijezda i ogromnim iskustvom da se nosi sa napetim situacijama, tu su i Argentina i Francuska - naglasio je Kaka.

Bonus video: