Nevjerovatan put: Od građevinca, preko Svjetskog prvenstva u futsalu, do Mundijala

Jahja Žabran je nakon decenije od građevinskog radnika ispisao futsal istoriju Maroka, a nakon dvije decenije debituje na Mundijalu

7218 pregleda 0 komentar(a)
Žabran je jedan do trojice igrača iz redova prvaka Afrike u selekciji Maroka, Foto: Vidad Kazablanka
Žabran je jedan do trojice igrača iz redova prvaka Afrike u selekciji Maroka, Foto: Vidad Kazablanka

Od radnika na građevini sa 11 godina, do prvog strijelca u istoriji za Maroko na Svjetskom prvenstvu u futsalu 2012. godine.., jedna od najnevjerovatnijih priča među učesnicima Mundijala je životni put zadnjeg veznog selekcije Maroka - Jahje Žabrana.

On je futsal podredio fudbalu nakon neuspjeha Maroka na šampionatu svijeta u futsalu prije deset godina, iako je njegova ekipa na startu protiv Paname vodila sa 3:0, ali onda izgubila sa 8:3 na Tajlandu.

Žabran je uporedo igrao fudbal i futsal, ali nije napravio grešku opredijelivši se samo za fudbal, iako je Maroko u međuvremenu postao jedna od vodećih svjetskih selekcija u igri 4+1.

Žabran je zvanično najbolji fudbaler u Maroku, osvojio je tri tiule prvaka Maroka a sa Vidadom je u maju postao i prvak Lige šampiona Afrike.

Za 31-godišnjeg Žabrana put u Katar nije otvorio dolazak na poziciju selektora njegovog trenera iz Vidada, Valida Regragija, koji je zamijenio Vahida Halilhodžića uprkos najboljim kvalifikacijama u istoriji Maroka sa stručnjakom iz Mostara.

Iza Žabrana su i tri titule prvaka Afričkog kupa nacija, na kojem igraju samo fudbaleri koji nastupaju u afričkim klubovima.

Bonus video: