Njemačka: "Manšaft" popravlja utisak iz Rusije

Njemci su na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine ispali u grupi. Nema više legendarnog Joakima Leva, na njegovom mjestu je sada Hansi Flik

4432 pregleda 3 komentar(a)
Reakcija njemačkih navijača nakon ispadanja u grupi prije četiri godine, Foto: Reuters
Reakcija njemačkih navijača nakon ispadanja u grupi prije četiri godine, Foto: Reuters

Prije četiri godine fudbalska reprezentacija Njemačke, tada aktuelni šampion svijeta, doživjela je debakl u Rusiji. U grupi sa Meksikom, Švedskom i Južnom Korejom “manšaft” je osvojio samo tri boda i takmičenje završio u grupnoj fazi.

Nešto bolji utisak Njemačka je ostvarila na prethodnom Evropskom prvenstvu kada je u osmini finala eliminisana od Engleske. A nakon toga se desila velika promjena - Joakim Lev je napustio mjesto selektora, a naslijedio ga je Hansi Flik, bivši trener Bajerna, nekadašnji Levov asistent u stručnom štabu nacionalnog tima.

Flik je dvije godine bio trener Bajerna i za to vrijeme osvojio sve što može da se osvoji. Bilo je prirodno da čovjek, koji je jedno vrijeme boravio u nacionalnom timu kao asistent, sada dobije šansu da se dokaže kao selektor. Uostalom, isti takav put prošao je i Lev, koji je od saradnika Jirgena Klinsmana došao do uloge šefa i svjetske titule 2014. godine.

Njemačka je kvalifikacije za Mundijal odigrala skoro besprekorno i od mogućih 30 osvojila 27 bodova. Jedini poraz pretrpjela je od Sjeverne Makedonije, pa je postala prva selekcija koja je izborila plasman na prvenstvo.

Sa Flikom na klupi Njemci su odigrali 15 utakmica i zabilježili devet pobjeda, pet remija i poraz. Na 14 od tih 15 mečeva su postigli makar po gol, a na šest su postigli minimum četiri pogotka. Ponovo su postali sila na koju mora da se računa kada se govori o kandidatima za titulu.

Flik je od dolaska u nacionalni tim forsirao formaciju 4-3-2-1, a najviše minuta na terenu pod Flikovom komandom odigrao je defanzivac Tilo Kerer, koji se nije baš proslavio od dolaska u Vest Hem na startu ove sezone.

Na golu će biti kapiten Manuel Nojer, legendarni golman, kojem bi nastup u Kataru mogao da bude posljednji kada su u pitanju nastupi na najvećim takmičenjima. Nojer je od Flikovog dolaska na klupu odigrao devet utakmica, a češće od njega na terenu su, osim Kerera (12 mečeva), bili Niklas Zile (10), te Džošua Kimih, Liroj Sane i Timo Verner (po 11).

Shutterstock
foto: Reprezentacija Njemačke, Fudbaleri Njemačke

Za očekivati je da u defanzivi nezamjenjiv bude Antonio Ridiger, a konkurenciju će pojačati štoper Borusije Dortmund Niko Šloterbek. Na desnom beku se očekuje Jonas Hofman, a na lijevom David Raum.

U veznom redu, osim Kimiha, praktično su sigurni Leon Gorecka i Ilkaj Gundogan, ofanzivni dio tima će predvoditi Tomas Miler i Liroj Sane ali je konkurencija u napadu paklena. Mjesto pod suncem tražiće Serž Gnabri, Džamal Musijala i Kai Haverc. Iznenađenje je povratak Marija Gecea koji je nakon pet godina ponovo u nacionalnom timu.

Velikih peh predstavlja povreda Tima Vernera, napadača Lajpciga, koji će propustiti Mundijal, a umjesto njega pozvan je Niklas Filkrug (Verder Bremen) koji je u Bundesligi postigao 10 pogodaka.

Sva ova imena ne mogu da garantuju velike stvari, ali stav koji Njemci uvijek imaju na velikim takmičenjima je poziv na oprez svim favoritima, jer “manšaft” nikada nije mnogo brinuo o konkurenciji.

Grupa E
foto: Sofascore

Prvi meč na turniru Njemačka igra 23. novembra protiv Japana. Biće to uvod u duelu sa Španijom i Kostarikom.

Bonus video: